Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter

De medtatte polfarerne Børge Ousland og Mike Horn er få kilometer unna sine hjelpere. Blir situasjonen kritisk, kan et helikopter redde dem fra isødet.

Polfarerne Bengt Rotmo og Aleksander Gamme er på vei mot kollegaene Børge Ousland og Mike Horn, som snart er uten forsyninger på sin vei over Polhavet fra Alaska til Svalbard. Her er forskningsskipet Lance fotografert i 2015. Skipet kom seg løs onsdag ettermiddag etter at det frøs fast i isen tirsdag.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Børge Ousland og Mike Horn har passert punktet der de hadde avtalt å møte to skiløpere som har med proviant. Det bekreftet ekspedisjonens talsmann Lars Ebbesen i en tekstmelding til VG torsdag morgen.

Til NRK torsdag ettermiddag sier Ebbesen at hjelperne Aleksander Gamme og Bengt Rotmo nå har slått leir ved en stor råk på isen. Det er ifølge ham omtrent tre kilometer mellom de to duoene.

I en oppdatering skriver Ousland at Gamme og Rotmo nå sover noen timer, fordi de har hatt en lang dag.

Vil ikke hentes med helikopter

På spørsmål fra NRK om hvorfor de utslitte polfarerne ikke blir hentet av et helikopter, sier Ebbesen at de foreløpig ikke har ønsket det.

– Vi kunne gjort det, men vi ønsker ikke å benytte oss av det med mindre det virkelig skulle være krise. Dette er jo dag 85, og det å skulle hentes ut er en evakuering og en avslutning på turen som ikke er ønskelig.

Gamme og Rotmo la ut på ski fra forskningsskipet Lance og har med seg mat og forsyninger.

I en oppdatering på Facebook onsdag skrev Ousland og Horn at de har nok mat til to dager til på isen.

Oppdateringene fra Ousland og Horn viser at de to er utmattet, har frostskader og har måttet reparere ødelagt utstyr.

Skulle møtes natt til torsdag

Ousland og Horn krysser Polhavet fra Alaska til Svalbard på ski. De har brukt såkalte packrafts, en liten oppblåsbar kano, til å kysse råker i isen. Polfarerne har vært utendørs under ekstreme forhold i over 85 dager.

Også Gamme og Rotmo har rapportert om vanskelige isforhold, og at de to hadde møtt på en råk som forsinket dem noe.

Skipet Lance var en periode frosset fast i isen, men ble frigjort og seiler nå nordover gjennom råkene.

Publisert: