Norges Bank vil at oljefondet skal eie mer i USA

Statens pensjonsfond utland (oljefondet) bør satse mer på amerikanske aksjer og mindre på europeiske enn i dag, mener Norges Bank.

Oslo 20190227. Sentralbanksjef Øystein Olsen (th) og Oljefond-sjef Yngve Slyngstad mener Statens pensjonsfond utland bør øke eierandel i amerikanske aksjer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det går fram av et brev Norges Bank har sendt regjeringen, skriver E24.

Avkastningen på aksjer i Nord-Amerika har de siste årene vært høyere enn i Europa. I fjor falt oljefondets europeiske aksjer med 13,5 prosent, mens aksjene i Nord-Amerika bare falt 3,7 prosent.

– Bankens råd er at den geografiske fordelingen bør justeres videre i retning av friflytjusterte markedsvekter ved å øke fordelingen til aksjer i Nord-Amerika og redusere fordelingen til aksjer i utviklede markeder i Europa, heter det i brevet.

Ved utgangen av andre kvartal var aksjebeholdningen fordelt på Nord-Amerika med 42 prosent og Europa med 33 prosent. I tillegg kommer Asia/Oseania og fremvoksende markeder.

Finansminister Siv Jensen sier det er viktig at rammeverket for fondets investeringer er godt og oppdatert. I november i fjor ble Norges Bank bedt om å komme med innspill for den geografiske fordelingen av aksjer.

– Vi skal fram mot våren 2020 vurdere om det er behov for å gjøre justeringer i indeksen. Analysene fra banken er ett av innspillene vi får i dette arbeidet, sier Jensen.

Publisert:
  1. Oljepenger
  2. Norges Bank
  3. Statens pensjonsfond utland

Mest lest akkurat nå

  1. Disse har søkt på jobben som kultursjef i Stavanger

  2. Stavanger-forfatter inn i regjeringsapparatet med et klart selfie-råd til kulturministeren

  3. Langer ut mot konkurrent etter protest: – Latterlig og flaut

  4. Se hvem som blir Norges neste Bocuse d'Or-finalist

  5. Sira Kvinas største magasin er mer enn halvert. Nå ses villreinens gamle trekkvei

  6. Hollywood-stjerne kan bli Texas-guvernør