Norges Bank vil at oljefondet skal eie mer i USA

Statens pensjonsfond utland (oljefondet) bør satse mer på amerikanske aksjer og mindre på europeiske enn i dag, mener Norges Bank.

Oslo 20190227. Sentralbanksjef Øystein Olsen (th) og Oljefond-sjef Yngve Slyngstad mener Statens pensjonsfond utland bør øke eierandel i amerikanske aksjer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det går fram av et brev Norges Bank har sendt regjeringen, skriver E24.

Avkastningen på aksjer i Nord-Amerika har de siste årene vært høyere enn i Europa. I fjor falt oljefondets europeiske aksjer med 13,5 prosent, mens aksjene i Nord-Amerika bare falt 3,7 prosent.

– Bankens råd er at den geografiske fordelingen bør justeres videre i retning av friflytjusterte markedsvekter ved å øke fordelingen til aksjer i Nord-Amerika og redusere fordelingen til aksjer i utviklede markeder i Europa, heter det i brevet.

Ved utgangen av andre kvartal var aksjebeholdningen fordelt på Nord-Amerika med 42 prosent og Europa med 33 prosent. I tillegg kommer Asia/Oseania og fremvoksende markeder.

Finansminister Siv Jensen sier det er viktig at rammeverket for fondets investeringer er godt og oppdatert. I november i fjor ble Norges Bank bedt om å komme med innspill for den geografiske fordelingen av aksjer.

– Vi skal fram mot våren 2020 vurdere om det er behov for å gjøre justeringer i indeksen. Analysene fra banken er ett av innspillene vi får i dette arbeidet, sier Jensen.

Publisert:
  1. Oljepenger
  2. Norges Bank
  3. Statens pensjonsfond utland

Mest lest akkurat nå

  1. Trafikkulykke ved Sola sjø - én person kjørt til legevakt

  2. Økning i innlagte koronapasienter. Flere under 60 år på respirator

  3. FULL OVERSIKT: Oppda­terte tall for smittede og døde – sjekk din kommune

  4. Med samme regler som Ikea kunne 700 vært på konsert her. Det gjør sjefen forbannet

  5. Koronababyer er ikke helt som andre babyer

  6. Derfor kan det ta flere dager å få svar på koronaprøven