Rødt fortsetter å øke på ny måling

Rødt kan gjennomføre landsmøtet sitt i helga, vel vitende om at de har stadig flere velgere i ryggen: Partiet får 4,9 prosent oppslutning i en ny måling, og holder seg for fjerde måned på rad over sperregrensen.

Rødt og Bjørnar Moxnes er mer synlige og øker på flere målinger. I siste måling fra Norfakta får de 4,9 prosent. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Det kommer fram i partibarometeret som Norfakta har utført for Nationen og Klassekampen i mai. Resultatet er det beste for partiet siden målingen startet opp i 2008.

– Det er veldig hyggelig. VI er inne i en rekordperiode i Rødt. Vi har rekordgode målinger, rekordmange medlemmer og et rekordstort landsmøte, sier første nestleder Marie Sneve Martiniussen til Nationen.

Ved stortingsvalget for to år siden fikk partiet 2,4 prosent i oppslutning. Hadde det vært valg i dag ville partiet gått fra én stortingsrepresentant til ni.

Les også

LES OGSÅ: Rødt kan gjøre sitt beste valg noensinne

Populær blant de yngre

Det er særlig blant de yngre velgerne partiet gjør det bra, ifølge Klassekampen.

Åtte prosent av velgere som er 30 år eller yngre foretrekker Rødt, mens oppslutningen blant de mellom 30 og 44 bare er tre prosent.

De gjør det også bra blant den eldre garde, hvor seks prosent av de over 60 sier de ville stemt Rødt ved et stortingsvalg i dag.

Skor seg på Ap

Valgforsker Svein Tore Marthinsen tror Rødt profitterer på Arbeiderpartiets problemer.

– Jeg tror mange av velgerne på venstresiden står mellom om de skal stemme på Ap, SV eller Rødt, og mange har nok funnet Rødt som mer interessant enn tidligere, sier han til Nationen.

Hadde det vært valg i dag ville regjeringspartiene fått 71 mandater, mot 98 til opposisjonen.

Resultatet

Dette er resultatet fra målingen, med endringer fra april i parentes: Rødt 4,9 (+0,6), SV 7,4 (-1,0), Ap 25,1 (-1,0), Sp 14,4 (-0,8), KrF 3,2 (-0,6), Venstre 3,0 (0,0), Høyre 24,4 (+1,9), Frp 11,9 (+0,7), MDG 3,0 (0,0). Andre partier får 2,8 (+0,2).

1.003 personer ble intervjuet i målingen som fant sted 7–8. mai. Feilmarginen er på 3,1 prosent.

Selv om oppslutningen er rekord for Rødt i denne målingen, har partiet gjort det enda bedre i andre målinger. I stortingsmålingen fra TNS som TV 2 publiserte fredag fikk de en oppslutning på 5,4 prosent, mens de i en Norstat-måling for Vårt Land fikk 5,1 i starten av mai.

Publisert: