Varmeste november siden 1900

Temperaturene i november var over snittet høye, ifølge Meteorologisk institutt. Ikke siden 1900 har det vært varmere i november i Norge.

Ikke siden 1900 har det vært varmere i november i Norge enn i år. Foto: Terje Bendiksby / NTB

 • NTB
Publisert: Publisert:

Riktignok må årets november dele førsteplassen med årets nest siste måned i 2011. November 2020 førte likevel til at flere steder fikk oppleve den varmeste novembermåneden på over 150 år.

På Torungen fyr ved Arendal, på Lista i Agder og på Utsira i Rogaland har det aldri vært varmere i november siden målingene startet i 1867, skriver NRK.

Også flere andre steder i landet – både høyt og lavt – ville nok Leif Juster i sin tid sagt at temperaturene var «mot normalt».

1.894 meter over havet, på Juvasshø i Innlandet, viser målingene et gjennomsnitt på minus 3,9 grader. Det er 4,5 grader varmere enn det som er normalen på den høyestliggende målestasjonen til Meteorologisk institutt.

Heller ikke på Finnmarksvidda har Kong Vinter vist seg fra sin kjøligste side. Ifølge Meteorologisk institutt lå gjennomsnittstemperaturen i november seks til sju grader over det som er normalen her.

Varmeste stedet i november var Tafjord på Sunnmøre, som med sine 18,1 plussgrader (16. november) ble det varmeste stedet i landet denne måneden.

Ikke bare har årets november vært av det milde slaget, den har også vært våtere enn normalt. Bare åtte ganger tidligere har det kommet mer nedbør.

– Det har vært høyere trykk over Mellom-Europa og lavere trykk ved Island enn normalt. En slik trykkfordeling gir milde og våte forhold i Norge, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Publisert:
 1. Klima
 2. Klimaendringer
 3. Meteorologisk institutt
 4. Vær

Mest lest akkurat nå

 1. Minst 100 smittede ved 15 skoler og fem barnehager i Stavanger

 2. Bensinstasjon-ansatt koronasmittet - ber kunder være obs

 3. Folkemengdene jublet da Derek Chauvin ble dømt for drapet på George Floyd

 4. Vil utvide Europas største steinbrudd – naboene fortviler

 5. Superligaprosjektet kollapset – alle seks engelske klubber trakk seg

 6. 63-åring tiltalt for drapsforsøk i Sandnes