Legger all skyld for Krekar-kaoset på Italia

Både Eurojust og norsk påtalemyndighet gir italienerne all skyld for kaoset rundt tilbaketrekkingen av mulla Krekars utleveringsbegjæring.

Publisert: Publisert:

Ulik lovgiving i Italia og Norge førte til misforståelser om utleveringen av mulla Krekar, erkjenner norske og italienske påtalemyndigheter i en felles uttalelse. Krekar er siktet for terrorplanlegging i Italia, og politiet der mener han leder organisasjonen Rawti Shax. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

 • Peter Tálos
 • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Det har vært en god del kontakt mellom Norge og Italia fra mars til november – det har gått brev, det har vært kontakt gjennom Eurojust og politi- og påtalenivå direkte. Ikke i noen av disse møtene eller i brevveksling blir det sagt at utleveringsbegjæringen for mulla Krekar er trukket tilbake, sier førstestatsadvokat Jan F. Glent i Det nasjonale statsadvokatembetet til NTB.

– Så kommer dette brevet i slutten av november der det nærmest sies at vi ikke har skjønt noen ting. Det virker merkverdig, sier Glent.

– Mangelfull

Italia begjærte allerede i november i fjor Krekar og flere andre pågrepet og utlevert i forbindelse med opprullingen av det angivelige terrornettverket Rawti Shax.

3. mars fattet domstolen i Trento en kjennelse om at Krekar ikke lenger behøver å sitte fengslet. Italienerne hevder nå – nesten ni måneder senere – at dette etter italiensk lov innebærer at det ikke er grunnlag for å begjære 60-åringen utlevert.

I mars spurte imidlertid norsk påtalemyndighet om begjæringen om utlevering fremdeles var gyldig. Svaret til den italienske saksbehandleren var «Ja».

– Kommunikasjonen har fra italiensk side vært mangelfull og alt annet enn klar. Det er bare å lese kjennelsen fra 3. mars. Det er ingen indikasjon der på at dette har avgjørende betydning for utleveringsspørsmålet, mener Glent.

Italia orientert

Først 25. november kom brevet der italienerne hevdet at kravet om utlevering var trukket. Fem dager senere beordret Riksadvokaten øyeblikkelig løslatelse av Krekar ettersom kravet om utlevering for straffeforfølgelse i Italia plutselig var frafalt.

Ved det norske kontoret i EUs politi- og påtalesamarbeid, Eurojust, er man krystallklare på at de ikke på noe tidspunkt ble gjort oppmerksom på de italienske reglene og at utleveringsbegjæringen var frafalt:

– Det er noe vi ikke har vært kjent med. Tvert imot så har vi orientert Italia fortløpende om prosessen, at den har vært pågående i Norge, men uten at den har foranlediget en tilbakemelding om at utleveringsbegjæringen vil bli trukket, sier Hilde Stoltenberg, Norges representant i Eurojust, til NTB.

– De har fått kopi av tingrettens, lagmannsrettens og Høyesteretts avgjørelse fortløpende, understreker hun.

Uholdbart

Beskjeden om at Krekar skulle løslates og ikke sendes til Italia kom som julekvelden på kjerringa hos alle offentlige etater som jobbet med utleveringen, samt regjeringen som var helt innstilt på man endelig skulle få mulla Krekar ut av landet.

Norske myndigheter mener at italienerne har sviktet totalt i sin kommunikasjon.

– Italienske myndigheter har ikke på noe tidspunkt trukket tilbake noen utleveringsbegjæring. De har trukket tilbake en begjæring om fengsling fordi det ble uforholdsmessig, sier Stoltenberg som sier Norge gjennom nesten hele 2016 har forholdt seg til sine internasjonale forpliktelser om å forberede en utleveringssak.

Rettssaken mot Krekar er etter det Glent og Stoltenberg forstår, fortsatt berammet til midten av mars. Men at italiensk rett kan ende opp med å dømme Krekar i hans fravær, ville ikke vært holdbart i Norge, presiserer Stoltenberg.

– Nei, på ingen måte. Vi kan ikke kjøre en så alvorlig straffesak uten at de er til stede.

Publisert:

Les også

 1. Italia trekker begjæringen om utlevering av mulla Krekar

 2. Mulla Krekar pågrepet av PST

 3. Lagmannsretten: Mulla Krekar kan sendes til Italia

Mest lest akkurat nå

 1. Venter «graverende rapport» etter konsert i Egersund

 2. FHI vil stille klare krav til hjemmesydde munnbind

 3. Oslo er nå «rødt» ifølge FHIs smittekrav til andre land

 4. To nye smitte­tilfeller i Stavanger

 5. Studenter fra utlandet må rett i karantene

 6. Savnet mann (74) funnet i god behold

 1. Politiet