Trond Giske vil kjempe for å beholde nestledervervet

SISTE: Trond Giske fritas fra vervet som nestleder i Ap på ubestemt tid. - Umulig å utøve vervene i Arbeiderpartiet på en god måte, skriver Giske på Facebook.

Trond Giske har befunnet seg på toppen i norsk politikk i mer enn 25 år.
Publisert: Publisert:

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Samtidig avslører Giske selv i en Facebook-melding at han vil kjempe for å beholde vervet tross sterke anklager om upassende oppførsel.

«Jeg er fortsatt sykmeldt, og vil takke de mange som har gitt meg støtte, omtanke og tillit i disse dagene. Det setter jeg stor pris på. Jeg håper fremtiden vil vise at jeg er den tilliten verdig.»

Slik avslutter Giske innlegget som forteller at han ikke har tenkte å trekke seg som nestleder tross sterke anklager og ekstrem oppmerksomhet om hans personlige væremåte.

Han varsler også motangrep mot enkelte av varslerne for det han kaller «.. flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider.»

Dramaet rundt Giske og varslingene om hans kritikkverdige oppførsel, tok en ny dramatisk vending i kveld.

Ap-ledelsen har jobbet iherdig med en løsning før sentralstyret møtes tirsdag. I kveld ble Giske og Støre ble enige om at han permitteres på ubestemt tid.

Støre sendte deretter ut følgende pressemelding klokken 2100:

Trond Giske fritas fra vervet som nestleder i Arbeiderpartiet på ubestemt tid

– Sentralstyret i Arbeiderpartiet møtes tirsdag for å diskutere situasjonen knyttet til varsler mot nestleder Trond Giske. I lys av den krevende situasjonen partiet står i og sakens karakter er Trond Giske og jeg enige om at han fritas fra vervet som nestleder på ubestemt tid, sier partileder Jonas Gahr Støre.

Dermed er den umiddelbare dramatikken utløst før det ekstraordinære sentralstyremøtet tirsdag.

Den alvorlige situasjonen i Arbeiderpartiet illustreres av at ytterst få Ap-politikere var villig til å si noe som helst forut for møtet, og før pressemeldingen ble sendt ut.

Ingvild Kjerkol, stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag og eneste trønder i sentralstyret ved siden av Giske, sier at sentralstyret ikke er innkalt for å avgjøre skjebnen til Trond Giske.

- Det er en vanskelig situasjon for partiet der uttalelsene fra ledelsen har spriket, sier hun til Adressa.

- Kan det bli snakk om å be Trond Giske å trekke seg som nestleder?

- Det er ikke sentralstyret som håndterer varslingssakene. Sentralstyret avgjør heller ikke valg. Vi er innkalt for å bli orientert om disse sakene, og det trenger vi.

- Det er ekstra vanskelig når det gjelder en så sentral tillitsvalgt som Trond, og det er viktig at sentralstyret blir orientert om hvordan varslene blir håndtert, sier hun.

På landsmøtet i Ap i 2015 ble Trond Giske enstemmig valgt til en av partiets to nestledere. Dette til tross for at ryktene om hans livsførsel var mange. Lederen i partiets kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, innrømmet i et intervju med Aftenposten lørdag at hun har kjent til ryktene i lang tid.

Nå har flere kvinner varslet partiledelsen om en oppførsel de har funnet kritikkverdig, og sakene tas nå på ytterste alvor av partiledelsen. Tirsdag klokken 1300 møtes Aps sentralstyre for å bli informert om, og arbeide for en avklaring på saken som i øyeblikket lammer all ordinær politisk aktivitet i partiet.

Giske er sykmeldt. Han svarte mandag ikke på henvendelser fra Aftenposten om han vil stille i sentralstyret. Det store spørsmålet er om han trekker seg. Giske har bestridt deler av innholdet i de historiene som varslerne har kommet med, men sto før jul frem og beklaget sterkt egen oppførsel.

Partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng har hatt ansvaret for å behandle varslersakene mot nestleder Trond Giske.
Les også

Ap venter på Støres konklusjon om Giske

Les også

Kriseåret fortsetter for Støre og Ap

Ikke en maktkamp

Dagens Næringsliv skriver at Ap-ledelsen ønsker en juridisk vurdering av varslingssakene, og at det kan bety at Giskes skjebne ikke blir avklart tirsdag. Men dette bekreftes ikke av sentrale kilder i Ap.

– Jonas skal gi sine vurderinger til sentralstyret, sier en kilde.

Giske ble AUF-leder i 1992 og raskt en ledende figur i den interne Nei til EU-opposisjonen i Ap. Han har i flere år vært kjent som en av partiets fremste debattanter og en fryktet politisk motstander. Giske er gjennom årene hyppig nevnt som en fremtidig Ap-leder. Etter valgnederlaget i fjor høst startet spekulasjonene om at Jonas Gahr Støres dager kunne være talte, og at Giske var en som kunne overta. Viljen er det få som tviler på.

Han selv og den øvrige partiledelsen har understreket at det som nå skjer ikke er et uttrykk for maktkamp i partiet.

Dette handler om varslinger om en nestleders klanderverdige oppførsel, er deres budskap.

Kjapt hode

Giske beskrives som svært intelligent og med stor arbeidskapasitet. Kilder viser til at han på Trondheim Katedralskole tok både musikk- og naturfaglinjen samtidig, og fikk «Kongens ur», en ære innstiftet av kong Karl Johan. Uret gikk opprinnelig til fattige og flinke elever. I dag tildeles det fremragende elever med sosialt engasjement.

Kontroversiell lederstil

Få av Giskes kritikere ønsker å uttale seg åpent om hva de mener er problemene med Giskes arbeidsstil og lederegenskaper. Inntrykket av en maktglad politiker har festet seg langt utover Aps rekker. Det kom også til uttrykk da Giske var hovedpersonen i den satiriske romanen Kongepudler, hvor plottet er at han og Ari Behn slår seg sammen for å kaste Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre.

  • Klikk deg inn i oversikten over Trond Giskes karrière:

Ikke fløyenes mann

I begynnelsen av Giskes karrière ble han oppfattet som politisk kontroversiell og en del av partiets venstreside, blant annet med fokus på motstand mot EU.

Han ble valgt inn på Stortinget alt i 1997, ble statsråd i 2000. Og har bestyrt hele tre ulike departementer.

Nå er de fleste av Giskes støttespillere og kritikere enige om at diskusjonene rundt ham handler mer om form og stil enn politisk uenighet.

– Trond står politisk midt i partiet. Han er ikke talerør for noen fløy, uttalte Wegard Harsvik, årelang venn og politisk partner, nå rådgiver for LO-lederen til Aftenposten i september.

I striden etter valgnederlaget oppfattet mange i partiet at Giske fraskrev seg sin del av ansvaret for nederlaget. Det gjeldt ikke minst skatteopplegget, der Ap i valgkampen lovet 15 milliarder kroner i skatteskjerpelse. Etter valget distanserte Giske seg fra skatteopplegget. Dette var også en viktig del av kritikken mot Giske, blant annet fra partiveteran Martin Kolberg.

Fryktet og beundret

Myteomspunnet er ord som brukes om den 51 år gamle trønderen. En person som har vist en fabelaktig evne til å bygge nettverk, ikke minst i fagbevegelsen.

Blant politiske motstandere blir han både beundret og fryktet som kunnskapssterk, en finslepen retoriker og en brutal slugger når det passer.

I partiet og blant politiske kommentatorer fremstilles han som en av de fremste politikeren i sin generasjon.

Men på sentralstyremøte tirsdag kan det være over. Dersom Giske trekker seg som nestleder, vil han trolig forlate sentralstyret. Om han kan fortsette som fraksjonsleder og nestleder i finanskomiteen er usikkert. Vervet fikk han fordi han var nestleder og han danket ut Marianne Marthinsen som hadde jobben i forrige periode og som ønsket gjenvalg.

Publisert: