Legemiddelverket har inntrykk av at et «betydelig antall» pasienter er berørt av medisinfeil

Legemiddelverket har inntrykk av at «et betydelig antall pasienter» er rammet av alvorlige feil i pakker med ferdigdoserte tabletter.

Publisert: Publisert:

Fastleger i Stavanger har oppdaget flere alvorlige feil i pakker med ferdigdoserte tabletter fra Norsk Medisinaldepot til pleietrengende i kommunen. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Saken ble kjent i Rogalands Avis mandag morgen. Allerede samme ettermiddag kalte Statens legemiddelverk inn leverandøren av medisinene, Norsk Medisinaldepot (NMD), inn på teppet.

– I møtet har det blitt bestemt av vi vil ha en mest mulig fullstendig oversikt over hva som har gått galt, hvor mange pasienter som har blitt berørt, og hva man vil gjøre for å unngå at noe sånt kan skje igjen, sier medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen til avisen etter møtet.

Legemiddelverket regner med å få overlevert en rapport over saken mandag kveld, før det planlegges et nytt møte med NMD tirsdag morgen.

Så langt har flere leger i Stavanger, Kristiansand og Trondheim oppdaget alvorlige feil i pakkene med ferdigdoserte tabletter. NMD eier apotekkjeden Vitus, som etter en anbudsrunde er leverandør av multidoseruller til 72 kommuner.

Uvisst hvor mange som er berørt

Hvor mange pasienter som er berørt, hvor mange kommuner det dreier seg om, og hvilke konsekvenser det har fått er noe av det Legemiddelverket ønsker svar på i rapporten de skal få fra NMD.

– Vi vet ikke om det har oppstått noen skader på grunn av dette. Men vi har inntrykk av at det er et betydelig antall pasienter som er berørt, sier Madsen til Rogalands Avis.

Legemiddelverket har gitt saken full prioritet og sier at de ser svært alvorlig på situasjonen.

NMD opplyser at alle feil har blitt rettet så snart de er oppdaget og beklager hendelsen.

– Vi erkjenner at leveransen de første to driftsmånedene ikke har vært på et tilfredsstillende nivå. Grunnet ekstraordinære problemer med legemiddelmangel i Norge har ikke alltid kommunene fått beskjed så tidlig som ønskelig. Her må vi jobbe med å bli bedre, sier strategidirektør Miriam Skåland.

Høie: Viktig å finne ut hva som har skjedd

NTB har stilt strategidirektøren et konkret spørsmål om hvor mange kommuner som er omfattet, men hun har ikke svart på dette – utover at det dreier seg om «enkelte feil i overføringen fra tidligere leverandør» i oppstartsfasen.

Videre opplyser Skåland at det, så langt selskapet kjenner til, ikke er annet enn multidoseleveranser som er omfattet.

Helseminister Bent Høie (H) understreker i en kommentar til NTB at pasientene skal være trygge på at de får riktige medisiner.

– Det er viktig at de involverte finner ut hva som har skjedd. Det er også viktig at de har gode systemer for å rapportere avvik, og at de lærer av feil, slik at dette ikke skjer igjen, sier helseministeren.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

  2. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

  3. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

  4. Leteaksjon etter mann (63)

  5. Mann koronasmittet i Sola

  6. Sjekk alle tiltakene: Innfører forbud mot skjenking av alkohol etter midnatt

  1. Legemiddelverket