Fullt trykk på Torget mot endringer i abortloven

«Ikke rør abortloven» var også et av slagordene på Stavanger torg da 7–800 demonstranter møtte opp for å høre appeller fra en rekke partier og organisasjoner.

Publisert: Publisert:

Det var stor oppslutning om demonstrasjonen på Torget i Stavanger lørdag. Foto: Stein Halvor Jupskås

 • NTB
 • Stein Halvor Jupskås
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Vårt valg, vår kropp. Fortsatt selvbestemt abort, lød de taktfaste ropene etter at Randi Mobæk fra Kvinnegruppa Ottar ønsket velkommen.

– Vi gir klar beskjed til Erna om at de ikke skal røre abortloven, var budskapet hennes til tilhørerne som fylte Torgtrappene til siste trinn.

– Vi gir klar beskjed til Erna om at de ikke skal røre abortloven, sa Randi Mobæk i Kvinnegruppa Ottar. Foto: Stein Halvor Jupskås

Bare for kvinner

Også Stavanger Venstre kom til orde etter at de stilte med andrekandidat Mette Vabø i stedet for sin førstekandidat ved kommunevalget, Jan Erik Søndeland. Arrangørene gjorde det fredag klart at i denne demonstrasjonen var det bare kvinner som skulle få holde appeller.

Vabø fra regjeringspartiet Venstre var som de andre svært klar i talen.

– Min kropp skal ikke brukes av noen som en brikke i et partipolitisk spill,. Venstre er et sosialliberalt parti. Kvinners valgfrihet er ekstremt viktig for oss, sa Vabø, og høstet applaus for den.

Ordføreren deltok

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø deltok i demonstrasjonen.

– Jeg er imot noen form for endringer av abortloven. Selvfølgelig er jeg opptatt av menneskeverd, men jeg er også opptatt av likestilling og kvinners rettigheter. Hvis vi endrer abortloven, mener jeg det er et tilbakeslag, sier Helgø til NRK.

Hun mener det er viktig å vise at det er ganske mange i Høyre som er uenige i at abortloven kan endres.

– Jeg vet jo at det er et sterkt ønske å få KrF med i regjering, og at det handler om å gi og ta.

– Men å endre abortloven synes jeg er å strekke seg for langt, sier Helgø.

Over hele landet

Det ble gjennomført demonstrasjoner i 36 byer, blant annet Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø, samt på mindre steder som Stjørdal, Volda/Ørsta og Bø.

Randi Mobæk kunne også fortelle at protestaksjonen også har nådd utlandet, i form av en solidaritetsaksjon i Gøteborg.

Det er Kvinnefronten og Kvinnegruppa Ottar som sto for arrangementet i flere av byene. På forhånd mente de at demonstrasjonen kunne bli like stor som da over ti tusen gikk i 8. mars-tog mot regjeringens forslag om reservasjonsretten. Denne gangen er det ikke reservasjonsretten, men endringen av paragraf 2c i abortloven som vekker harme.

– Et overveldende flertall i befolkningen støtter abortloven slik den er i dag, sier leder Ane Stø i Kvinnegruppa Ottar til Vårt Land.

Erna har åpnet

Årsaken til at tusenvis nå tar til gatene er at statsminister Erna Solberg (H) har åpnet for å diskutere endringer i abortlovgivningen for å få KrF med i regjering. KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad utfordret statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre på å fjerne paragraf 2c i abortloven. Denne paragrafen åpner for abort etter 12. uke hvis «det er stor fare for at barnet kan få en alvorlig sykdom».

Solberg svarte at hun var klar til å gi KrF støtte til et forbud mot såkalt tvillingabort og stilte seg åpen for endringer i den omstridte bestemmelsen i abortloven.

Utspillet skapte sterke reaksjoner, både fra regjeringspartiene Venstre og Frp, opposisjonen og i store deler av befolkningen, som frykter en innskrenkning i kvinners rett til selvbestemt abort.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Fjellklatrere hentet av redningshelikopter

 2. – Hurtigruten er selve symbolet på det nye Norge: Luksus på øvre dekk, fattigdom og frykt hos de som driver maskineriet

 3. Mamma Ingebrigtsen ble forferdet over Jakobs løp: – Han er tross alt 20 år i dag og må få bestemme selv

 4. Ny E18 ved Larvik kostet 5,2 mrd. kroner. På veien forsvant avkjøringen til byen.

 5. 200 kilo poteter, 200 kilo skinke, 14 bokser eplemos og drøye 50 kilo mel går med når det skal lages komlemiddag i USA

 6. Knuste egen mesterskapsrekord – så løp han videre ut av stadion

 1. Politikk
 2. Abort
 3. Solberg-regjeringen