Ropstad beklager abort-utspill: – Krøkkete sagt

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad beklager utspillet i partilederdebatten der han sa at kvinner som bærer fram ett barn, bør klare å bære fram to.

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Klarer du å bære fram ett barn, klarer du to, sa Ropstad under den direktesendte partilederdebatten, som ble sendt kort tid etter at KrFs landsstyre med knappest mulig margin sa ja til et regjeringssamarbeid med dagens regjeringspartier.

Formuleringen vakte sterke reaksjoner fra en rekke hold, og i NRKs Politisk kvarter fredag morgen beklaget han utspillet.

– Det var krøkkete sagt, fastslo Ropstad.

– Det jeg sa var at vi må legge til rette for disse familiene. Klarer man å bære fram ett barn, bør vi som samfunn legge til rette for at du skal kunne bære fram to, presiserte han.

– Klokt å beklage

Abort har vært et betent tema i forhandlingene. KrF ønsket å få fjernet paragraf 2c, som partiet omtaler som «sorteringsparagrafen», i abortloven. De måtte nøye seg med at muligheten for fosterreduksjon av friske flerlinger, såkalt tvillingabort, innen grensen for selvbestemt abort, blir fjernet.

Knut Arild Hareide, som fredag sto opp til en tilværelse som ordinær stortingsrepresentant etter nesten åtte år som partileder, sier han er glad for nestlederens beklagelse.

– KrF har pekt på at vi ønsker at tvillinger hører sammen. Men, naturligvis skal vi være bevisste på språkbruken vi bruker. Derfor synes jeg Ropstad gjorde klokt i å si at ordene han kom med, var litt krøkkete, sier Hareide til NRK.

– Hva er det du står og sier?

En av dem som reagerte kraftig på utspillet torsdag kveld, var SVs Kari Elisabeth Kaski.

– «Klarer du å bære fram ett barn, bør du klare å bære fram to», sier Ropstad. Hva er det du står der og sier?!?, skrev hun på Twitter.

Også Ap-ordfører i Bergen, trillingmor Marte-Mjøs Persen, ble mektig provosert, og skriver i et Facebook-innlegg at Ropstad ikke har forstått abortdebatten.

– Det første jeg tenkte var «ok, så klarer jeg tre, klarer jeg fire?» Hvor går grensen for å kunne si noe sånt, spør Persen.

– Jeg tok risikoen det var, det kunne endt med stor sorg, men endte heldigvis med trillinglykke. Men det var mitt valg, ingen andres, og ingen andre kunne vite om jeg kunne bære byrden, verken under svangerskapet, etterpå eller i fremtiden. Det vet bare jeg og min mann, skriver hun.

Ville valgt andre ord

Til VG sier Ropstad at han ville valgt andre ord for å få fram poenget, og sier han forstår at utspillet vakte så sterke reaksjoner.

– Det høres ut som at har man et barn, kan man jo bare få et barn til. Men det finnes medisinskfaglige råd som sier at man ikke bør gjøre det før uke tolv. Dermed er jeg overrasket over noen av reaksjonene, sier han.

Publisert:
  1. Regjeringen
  2. Kristelig Folkeparti (KrF)

Mest lest akkurat nå

  1. Ber om tips etter trafikkuhell i Hillevåg

  2. 106 nye er smittet i Stavanger

  3. Økonomer: Vinteren blir trolig rådyr – du bør stramme inn nå

  4. Helse­ministeren: – At Nord-Jæren nå innfører munn­bind­påbud viser at de tar situasjonen på alvor. Et eksempel til etter­følgelse

  5. Ned i vekt? Bli kvitt mage­fett? Her er årets mest populære kost­holds­råd

  6. Usikker tilstand på Folken-bygget