Turistforeningen bekymret over dårlig dab-dekning i fjellet

Turistforeningen frykter flere unødvendige leteaksjoner i fjellet på grunn av dårlig dab-dekning i store fjellområder. Foreningen får støtte fra Røde Kors.

Turistforeningen er bekymret for at dab-dekningen i flere store fjellområder fortsatt er så dårlig at folk ikke får med seg viktige værmeldinger etter at FM-nettet stenges. Både DNT og Røde Kors frykter flere unødvendige leteaksjoner som et resultat av dette.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

FN-nettet slokkes for riksdekkende radio etappevis over hele landet i løpet av året. Da vil de som ikke har dab-radio miste radiodekningen. Kun 189 nærradiostasjoner fortsetter å sende, i første omgang for fem år.

Ifølge NRK har dekningskartet for dab store huller i flere fjellområder. Og mange steder har i tillegg dårlig mobildekning.

– Mellom Finse og Haukeli, innerst på Hardangervidda og i Jotunheimen og på Dovre, er det utfordrende med dab- og mobildekning, sier eiendomssjef Jan Erik Reiten i Den Norske Turistforening (DNT) Oslo og omegn.

Han frykter at denne kombinasjonen vil gjøre det mer risikabelt for folk å ferdes i fjellet, fordi de går glipp av viktige værmeldinger. Turistforeningen vil derfor i løpet av sommeren gjennomgå alle sine hytter for å sjekke om det er mulig å ta inn dab-signaler.

DNT får støtte for sitt syn hos Røde Kors.

– Vi har sagt at vi synes slukkingen av FM-nettet er litt overilt, og mener man burde opprettholdt FM-nettet til dab-nettet er godt nok utbygget, sier Eilev Nysveen, operativ leder i Hordaland Røde Kors Hjelpekorps.

Han mener problemet gjelder «ganske store områder i Fjell-Norge», men også langs fjordene på Vestlandet, og tror det kan føre til flere redningsaksjoner og flere søk, noe som vil gi økt belastning på den frivillige redningstjenesten.

Les også

 1. DAB-forvirring da lokalradioer "forsvant" fra nettet

 2. ESA: Ikke ulovlig statsstøtte til DAB-utbygging

 3. Omdal om DAB: Å radio, ka ska me tro?

Publisert:
 1. DAB
 2. Turistforeningen
 3. Fjell
 4. Radio
 5. NRK

Mest lest akkurat nå

 1. Lagde sine første donuts hjemme i karantene. Det har blitt million­butikk

 2. Slik fikk Lars Berland helikopteret sitt hjem fra Guate­mala til Strandgata

 3. Nå stenger de Gamlingen igjen: – Veldig kjedelig

 4. Politiet tror motor­sykkelen kjørte i bilen bak­fra

 5. Resultatløs leting etter tre savnede i Hardanger

 6. Ut mot Solskjær: – Fullstendig stryk i kamp­forberedelser