Rogaland Frp-leder mener folk er møkk lei kommunereformen

Roy Steffensen (Frp) frykter valgnederlag for Siv Jensen hvis tvang også skal brukes for å få til kommunesammenslåinger i neste runde. Og nettopp det vedtok Frp lørdag at Stortinget fortsatt må kunne ty til.

Fylkesleder og stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp).
 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Dette var en av de store konfliktsakene under Frp-landsmøtet.

Frp-nestleder Per Sandberg bekreftet dette under gjennomgangen av dissenser før debatten lørdag.

– Et mindretall i landsstyret vil stryke dette (at Stortinget har det siste ordet og kan bruke tvang, journ.anm.) og heller gå på at kommunesammenslåinger kun skal foregå på frivillig basis. Det vil bety at det tar tid før vi får en framtidsrettet kommunestruktur, men jeg vet har her blir det debatt, sa Sandberg.

Frp beholder mulighet for tvang

En rekke rogalendinger har under landsmøtet vært blant forkjemperne for å droppe tvang i neste runde med kommunesammenslåinger.

Steffensen tapte kampen under voteringen. 96 stemte for å frivillighetslinjen, mens 129 stemte for at Stortinget fortsatt må kunne tvinge kommuner sammen.

Aftenbladet ba lørdag morgen om en håndsopprekning i Rogaland Frp for å avdekke hvem som vil bryte med Frp-politikken om at tvangssammenslåinger av kommuner i siste instans er nødvendig. "Bare" seks av 30 på Team Rogaland mener at Stortinget fortsatt må kunne tvinge kommuner sammen.

Blant disse er Frp-profiler som Solveig Horne, Atle Simonsen og Terje Halleland.

På bildet markerer de som i Rogaland Frp støtter bruk av tvang i en neste runde med kommunereform, det med å rekke opp hånda. Bildet viser at majoriteten i fylkeslaget altså ikke ønsker mer bruk av tvangssammenslåinger.

Derfor bør tvang droppes

Fylkesleder og stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) hadde altså god ryggdekning i eget fylke å droppe mer tvang - i neste runde.

– Jeg er helt for bruk av tvang i reformen som Stortinget stemmer over til sommeren. Den reformen skal gjennomføres, og jeg står 100 prosent bak den. Men når man har satt i gang og holdt på i tre og et halvt år med naboprat, folkeavstemninger, involvering fra Fylkesmannen, nye samtaler mellom kommuner, forhandlinger på Stortinget og mye usikkerhet. Nå må vi la dette få virke, sier han til Aftenbladet.

Han vet at dette er kontroversielt. Derfor trengs det også klar tale:

– Det blir å holde innbyggerne og kommunene for narr ved å ha satt i gang en reform og etterpå si at ettersom ikke mange nok kommuner slo seg sammen frivillig, så må vi derfor ha en versjon nummer to med bruk av tvang, sier Steffensen.

– Jeg var for tvang, men det burde vært gjort allerede da vi startet reformen for tre og et halvt år side. Vårt partiprogram sier at Stortinget skal lage kommunekartet, og det burde ha skjedd da. I stedet valgte man en annen modell. Da kan vi ikke i oktober 2017 si at vi må sette i gang med tvang fordi det ikke ble mange nok sammenslåinger med frivillighet.

– Ville det ikke vært bedre om Jan Tore Sanner (H) bare avklarte at tvang var «greia» fra starten av?

– Det var ikke flertall for det, og derfor ble det en frivillighetsreform. Og når vi har brukt så mye tid og krefter på en frivillighetsreform, kan man ikke begynne neste stortingsperiode med å si at resultatene ikke ble gode nok, så derfor må vi tvinge kommuner sammen, sa han.

– Folk er møkk lei

Steffensen var sågar første mann opp på talerstolen i debatten lørdag.

– Dissensen handler om en versjon 2.0 og om det skal være en tvangsreform eller ikke. I hver eneste kommune har det foregått naboprater, det har vært diskusjoner i medier, lunsjpauser på jobb, folkemøter, folkeavstemninger om alternativer, debatter i radio, tv og aviser. Fylkesmannens løsning ble presentert og til sist enighet på Stortinget om hva som skal bli resultatet. Det er skrevet tusenvis av artikler, og vet dere hva, folk er møkk lei av denne prosessen, og det er en realitet vi må ta innover oss, sa Steffensen.

Han advarte sterk mot å drive valgkamp på at tvang er nødvendig for å oppnå et så lavt antall kommuner som Stortinget måtte mene er hensiktsmessig.

– Jeg frykter det er en viktig ingrediens i oppskriften på et valgnederlag. Jeg håper jeg får landsmøtet med meg på at kommunesammenslåinger de neste fire årene utelukkende skal skje frivillig, sa han.

Les også

Siv Jensen «tok en Sylvi», Ketil Solvik-Olsen taus om lederverv

Les også

Frp-duo vil gripe inn i NRKs sendeplan

Les også

Siv Jensen: - Norge har ikke råd til nye innvandringseksperiment

Derfor er tvang nødvendig

Flertallet i landsstyret i Frp ønsket blant annet denne formuleringen i nytt partiprogram:

«En rekke kommuner har vedtatt å slå seg sammen for å møte denne utfordringen, men fortsatt er det mange kommuner som er for små til å møte innbyggernes behov og rettigheter. Derfor er det viktig at arbeidet med ny kommunestruktur fortsetter. Stortinget må i perioden vedta en moderne og hensiktsmessig kommunestruktur som ivaretar god tjenesteyting og effektiv bruk av ressursene.»

Dette ønsket et mindretall å erstatte med at kommunesammenslåing skal skje frivillig.

3. kandidat for Rogaland Frp i stortingsvalget, Terje Halleland, er uenig.

Fylkespolitikeren, som nylig avsluttet sitt vikariat som statssekretær, sier han støtter en Frp-politikk om at samfunnet skal bygges for morgendagen, ikke gårsdagen.

– Vi ser at samfunnet trenger en ny kommunestruktur. Nå har vi gjort en første runde. Så må utgangspunktet være en framtidig struktur med felles bo- og arbeidsregioner. Ingen sier noe annet enn at vi skal la arbeidet vi har lagt ned til nå, virke, men jeg ser ingen grunn til at Frp skal forlate sitt standpunkt om at Stortinget skal tegne et nytt kart.

– Viser den første runden at tvang er helt nødvendig?

– Det viser hvert fall at vi har fått en mer optimal struktur nå, men vi vil jobbe videre for å få en ny struktur. Når du endringer til felles bo- og arbeidsregioner, så har vi ikke en struktur som er tilpasset dagens samfunn, og da må vi endre den, sier Halleland.

Samarbeidspartiene med fra venstre André N. Skjelstad (V), Geir S. Toskedal (KrF), Helge Andre Njåstad (Frp), Frank J. Jenssen (H) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) under en pressekonferanse om kommune- og regionreformen i Stortinget i februar.

Frp-topp står fast på tvang

– Jeg mener jo at vi fremdeles har behov for sterkere kommuner i framtiden, så vi må ha gulrøtter og mulighet for at Stortinget kan skjære gjennom i unntakstilfeller videre, sier Helge Andre Njåstad (Frp), leder i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, til Aftenbladet.

- Det skjer ikke «mange nok» sammenslåinger med mindre man kan ty til tvang?

Det har jo vist seg i denne perioden at nå har vi fått til utrolig masse med over 100 kommuner som slår seg sammen. Jeg har veldig lyst til at den snøballen skal fortsette å rulle.

- Er det en fallitterklæring til første runde at man trenger en runde to?

- Nei, det har skjedd mer på tre år enn de foregående 50 årene.

– Politisk selvmord

Hanne C.S. Iversen, som inntil jul i fjor var statssekretær for Sylvi Listhaug (Frp), innrømmet at hun i tidligere runder i programarbeidet i Frp har vært en varm forsvarer av frivillighet.

– Det er jeg ikke denne gang, sa Troms-politikeren, som mener frykten for endringer er kanskje spesielt stor blant politikere.

Stein Tore Madsen fra Akershus Frp tok replikk:

– Å gå inn på tvang, selv om jeg veldig gjerne skulle ha gjort det, det er politisk selvmord i et valgår og en gedigen gavepakke til nettopp Senterpartiet. Selv om jeg er en varm tilhenger av kommunereform, vil jeg gjerne bruke tvang, men vi må stille spørsmålet om vi ønsker å begå politisk selvmord i et valgår og gi Senterpartiet en gavepakke, gjentok han.

Iversen svarte med å ta til orde for å ha ryggrad nok til å stå for noe som vil gi et bedre liv for landets innbyggere – til merkbar applaus fra landsmøtesalen.

Artikkelen ble oppdatert etter voteringsresultatet var klart.

Publisert:
 1. Kommunesammenslåing
 2. Atle Simonsen
 3. Roy Steffensen
 4. Solveig Horne
 5. Fremskrittspartiet (Frp)

Mest lest akkurat nå

 1. Navnet på omkommet MC-fører i Sandnes frigitt

 2. Denne leverandøren har de minst fornøyde kundene

 3. Rennfast: – Løftebrudd om bergingsbil

 4. Maria fikk nesten ikke puste da hun trente. Hun fikk diagnosen mange har, men få kjenner til.

 5. Toppscorer i fyr og flamme - herjet i storseier

 6. Alle i Sandnes fikk uvanlig papiravis mandag