Advarer mot sterke solstråler i påsken

Påskesola kan bli ekstra tøff for vinterbleke nordmenn i påsken. Kreftforeningen advarer mot at den sene påsken gir sterkere solstråler.

Kreftforeningen advarer mot sterk UV-stråling i påsken. Dette bildet er tatt på Høgevarde på Norefjell i Buskerud i 2015. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– I fjellet i Sør-Norge kan påskesola bli like intens som sola på Sørlandet i slutten av mai. Så husk både solkrem og solbriller, sier forsker Bjørn Johnsen i Statens strålevern.

Les også

Fint hagevær i ettermiddag, så blir det regn

I en pressemelding opplyser Kreftforeningen at det forventes en UV-indeks på opp mot 5 i påskefjellet i Sør-Norge. Dersom UV-indeksen er tre eller høyere, er det nødvendig med solbeskyttelse. Refleksjon fra snøen kan øke UV-nivået med over 50 prosent. Dermed er det høyere risiko for å bli solbrent og snøblind.

 • Les også: Her er det garantert snø i påsken

– Også i lett skydekke og snødrev er det viktig å beskytte seg. Enkelte ganger kan slikt vær faktisk gi sterkere stråler enn ved klarvær, sier Johnsen i Strålevernet.

Fire av ti nordmenn oppgir at de blir solbrent hvert år. Huden glemmer ikke slike solskader; de samles opp og kan på sikt føre til hudkreft.

– Det handler ikke om at vi skal unngå sola helt, men huske å være raus med solkremen og ta noen pauser fra de sterkeste solstrålene. Det gjelder solglade folk i alle aldre, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel.

Gode tips for å solbeskytte seg i påsken er å smøre seg med minst solfaktor 15 før man går ut, og bruke solbriller for å beskytte øynene. Det siste punktet er særlig viktig for barna.

Publisert:
 1. Kreftforeningen
 2. Påskefjellet
 3. Påske
 4. Solkrem

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet gjorde alkoholfunn i konteiner: Butikksjef erkjenner salg av smuglerøl og -sprit

 2. Nå kan dette ikoniske huset i Oslo bli fredet - rett før salg

 3. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 4. Veronica Simoné Fjeld vant Siddisprisen

 5. Forslag om stor gassterminal på Talgje

 6. Jakob Ingebrigtsens nye naboer på Lura synes huset hans blir for svært