Eide om Thorvald Stoltenberg: Landsfaderen i moderne tid

Tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg (87) er død. Hans mangeårige venn og samarbeidspartner Kai Eide beskriver ham som en moderne landsfader.

Kai Eide (i midten) og Thorvald Stoltenberg (t.v.) samarbeidet i mange år. Her sammen i Zagreb i 1995. Foto: Ulf Andenæs / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Jeg tror kanskje at han mer enn noen andre blir stående som landsfaderen i tiden etter Gerhardsen. Han ble mer folkekjær enn noen annen norsk politiker jeg kan huske, og var en folk hadde stor tillit til, sier den tidligere toppdiplomaten Kai Eide om Thorvald Stoltenberg til NTB.

Eide tjenestegjorde sammen med Stoltenberg som spesialrådgiver i utenriksdepartementet, og var i likhet med Stoltenberg fredsmekler i det tidligere Jugoslavia mellom 1993 og 1995.

Etter krigens slutt ga de to ut boka «De tusen dagene – Fredsmeklere på Balkan» i 1996.

– Thorvald var genuint opptatt av det å bringe fred. Han hadde en sterk egenskap til å ikke gi seg, en egenskap som gjorde at han fikk politikere i tale, uansett hvor uenige de måtte være med ham. Han var også en mann som forsto kompromissenes betydning, forklarer Eide om diplomaten Stoltenberg.

Stoltenberg var i en årrekke en viktig norsk diplomat og en profilert politiker for Arbeiderpartiet. Han var forsvarsminister fra 1979 til 1981 i Odvar Nordlis regjering, før han ble utenriksminister under Gro Harlem Brundtland i periodene 1987 til 1989 og 1990 til 1993.

Eide beskriver et varmt medmenneske som delte sjenerøst med sine erfaringer, og som var flink til å se og forstå andre mennesker.

– Han hadde en utrolig egenskap til å huske og kjenne igjen mennesker. Han kunne huske samtaler flere år tilbake. Han utstrålte menneskelig varme, og hadde mye å berette. Det gjorde at mange i vårt land følte seg veldig nær ham, sier Eide.

– Thorvald var mer enn en god bekjent for meg. Han var en nær omgangsvenn helt til det siste, og jeg og min kone kommer til å savne ham, avslutter han.

Publisert: