Største eksport av kjøtt fra sau og lam på 28 år

Norge eksporterte i fjor den største andelen av saue- og lammekjøtt siden 1990-tallet, med over 4 prosent av produksjonen.

Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Norge eksporterte i fjor 1.146 tonn kjøtt fra sau og lam, ifølge tall fra Landbruksdirektoratet. De største mottakerne var Hongkong, Storbritannia og Afghanistan, skriver Nationen.

På grunn av rekordproduksjon og priskutt har norske sauebønder slitt med stor overproduksjon de siste årene. Dermed har eksporten hjulpet med å lette litt på trykket. Men etter avsløringen i fjor om eksport av subsidiert sauekjøtt til Afghanistan, sørget Omsetningsrådet for en innstramming. Det kan få konsekvenser for 2018.

– Når alt kjøttet nå skal selges her i landet, så vil det gjøre situasjonen enda mer krevende, sier direktør Ole Nikolai Skulberg i Nortura totalmarked.

Produksjonen av kjøtt fra sau og lam har økt hvert år siden 2012. I fjor økte den med 5,6 prosent til totalt 27.442 tonn. Det er den største produksjonen som er registrert i tallmaterialet til Landbruksdirektoratet, som går tilbake til 1999.

Norturas prognoser, som baserer seg på en produksjonsnedgang på fire prosent i år, viser et nytt overskudd på 1.200 tonn i 2018.

Publisert: