Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform

Den norske kirke kan ikke stille krav til ansattes samlivsform, mener nesten halvparten av det nyvalgte Kirkemøtet. Biskop Halvor Nordhaug er uenig.

Biskop Halvor Nordhaug mener det kan fremstå som paradoksalt dersom en prest taler varmt om ekteskapet, men selv har valgt en annen samlivsform. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Omtrent 54 prosent av det nyvalgte Kirkemøtet mener Den norske kirke ikke kan stille krav til de ansattes samlivsform ved ansettelser. Nesten to av tre av disse svarer i en undersøkelse at samliv er en privatsak, skriver Vårt Land.

Kirken har i lang tid stilt krav til presters samliv, og fram til 2016 var det eksempelvis vanskelig å bli vigslet som prest dersom man levde sammen med en av samme kjønn.

De siste årene har imidlertid formuleringen «samlivsform kan tillegges vekt» i stillingsannonser blitt mer omstridt. Mange bispedømmer har fjernet den, men ikke alle.

– Det kan fremstå paradoksalt dersom presten i en vigsel taler varmt om ekteskapet men selv har valgt en annen samlivsform, sier biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, til avisa.

Han forteller at Bispemøtet behandlet temaet senest i mars 2017. Da var det ifølge Nordhaug enighet om at de som er i vigslede stillinger, som hovedregel ikke bør være samboere.

Nordhaug påpeker at dersom Kirkemøtet ønsker det, kan det fatte vedtak om hvilke retningslinjer bispedømmerådene skal følge i sin ansettelsespolitikk.

– Etter nåværende ordning styrer bispedømmerådene dette selv, men det kan endres. Hvorvidt det er aktuelt, er en annen sak. Men ansettelsespolitikken til fellesrådene kan Kirkemøtet i utgangspunktet ikke styre, sier han.

Publisert:
  1. Kirkemøtet
  2. Den norske kirke

Mest lest akkurat nå

  1. Misbrukt i flere grove svindler: Så seg nødt til å bytte navn

  2. Jakob Ingebrigtsen skal løpe for finale klokken 13.10

  3. Boligbrannen på Eiganes: Navnet på omkommet er frigitt

  4. Denne uken rives Misjonskirken – nå kommer K8

  5. Sandnes Ulf jobber for Berntsen-løsning

  6. 54-åring rev hodet av duer i Byparken