Ari Behn er død

Ari Behn tok sitt eget liv 1. juledag, opplyser hans mangeårige manager Geir Håkonsund. – En inspirerende mann som turte å leve ut sine drømmer, sier Espen Hana som spilte i Behns teaterstykke.

Ari Behn i et intervju under Kjendisgallaen 2016 og Wenche Foss' ærespris på Chat Noir i Oslo.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– Det er med stor sorg i hjertet at vi, de aller nærmest pårørende til Ari Behn, må meddele at han i dag tok sitt eget liv. Vi ber om respekt for vårt privatliv i tiden som kommer, opplyser Ari Behns familie via pressekontakt Geir Håkonsund til NTB.

Behn ble 47 år.

I forbindelse med Ari Behns bortgang meddeler Hans Majestet Kongen og Hennes Majestet Dronningen, følgende på kongehusets nettsider:

«Det er med stor sorg Dronningen og jeg har mottatt budskapet om Ari Behns bortgang. Ari var en viktig del av vår familie gjennom mange år, og vi bærer med oss varme, gode minner om ham. Vi er takknemlige for at vi fikk lære ham å kjenne. Vi sørger over at våre barnebarn nå har mistet sin kjære pappa – og har dyp medfølelse med hans foreldre og søsken, som nå har mistet sin kjære sønn og bror. Vi ber om at Aris nærmeste familie får ro i denne vonde tiden.»

Trenger du noen å snakke med? Mental Helses har døgnåpen hjelpelinje og kan nås på tlf 116 123. Røde Kors kan ringes på 80033 321. Kirkens SOS: 22400040.

Behn debuterte som dramatiker på Rogaland Teater i 2011. Fra venstre: Regissør Kim Sørensen, forfatter Ari Behn, skuespillerne Kikki Stormo, Espen Hana og Svein Solenes. Urpremiere på oppsetningen «Treningstimen» av Ari Behn på Rogaland Teater. Bildet er fra 2011.

Satte opp stykke på Rogaland Teater

I 2011 debuterte Behn som dramatiker med stykket «Treningstimen», som ble satt opp på Rogaland Teater. Espen Hana spilte rollen som ektemannen Anton Sommerfeldt, som hyrer inn en gammel kjenning som personlig trener for kona.

– Jeg er i sjokk. Jeg spilte i stykket hans «Treningstimen» og har kjent han i noen år før det også. Han var en fin fyr som hadde stor kjærlighet for andre mennesker. En inspirerende mann som turte å leve ut sine drømmer. Han kommer til å bli savnet, sier Hana.

Morten Abel: – Snill og god

– Dette er bare forferdelig trist. Ari var en fantastisk person. Snill og god, og full av kjærlighet, sier kameraten Morten Abel.

Behn og Abel gjestet hverandres bryllup.

Giftet seg i Nidarosdomen

Ari Behn ble født i Aarhus og bodde de første årene i Danmark og England. Familien flyttet deretter til Lavangen i Troms, før de slo seg ned i Moss i Østfold da han var seks år gammel.

I voksen alder endret han etternavn fra Bjørshol til mormorens opprinnelige etternavn Behn.

Ari Behn og prinsesse Märtha Louise giftet seg i Nidarosdomen 24. mai 2002 og ble separert i 2016 og skilt i 2017.

Ari Behn og prinsesse Märtha Louise har tre døtre sammen: Maud Angelica (16), Leah Isadora (14) og Emma Tallulah (11). De har hatt delt omsorg for barna.

Forfatter og billedkunstner

Behn ble beskrevet som en fargerik og til tider provoserende mann. I 1999 debuterte han med den kritikerroste novellesamlingen «Trist som faen» og fikk også gode kritikker for oppfølgeren «Talent for lykke» i 2011.

Han har også laget prisbelønte dokumentarer for fjernsyn og vært skribent i aviser som Dagbladet og Aftenposten, samt flere tidsskrifter.

I oktober i fjor utga Behn boken «Inferno», som fikk blandede kritikker. Den handler om en mann som går til grunne etter å ha blitt forlatt.

På bokens omslag skrev Behn: «Jeg er en noksagt. Jeg har alltid vært for intens. Full av ord og altfor mye kraft. Uten balanse. Enten – eller. Taus og pågående. Blyg og skamløs. Jeg klarte ikke å holde igjen. Jeg lot det brenne.»

De siste årene hadde Behn stor suksess som billedkunstner, og i 2018 solgte han ifølge Nettavisen malerier for 5,7 millioner kroner.

– En god venn

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har følgende meddelelse:

«For oss var Ari en god venn, et kjært familiemedlem og en fantastisk onkel, som vi delte mange av livets små og store øyeblikk med. Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om hans bortgang. Vi var alle veldig glad i Ari. Tankene våre går spesielt til Maud, Leah, Emma, prinsesse Märtha Louise og Aris nærmeste familie.»

Statsminister Erna Solberg uttrykker sin dypeste medfølelse med Ari Behns familie og etterlatte:

«Jeg vil få uttrykke min dypeste medfølelse med Ari Behns familie og etterlatte i anledning hans tragiske bortgang. Mine tanker går til alle som var glad i ham», skriver statsminister Erna Solberg i en melding til NTB onsdag kveld.

Heimly: Jeg er i bunnløs sorg

En av Ari Behns aller beste venner var fotograf Per Heimly. Han har uttrykket sin sorg på Facebook:

– Jeg er i bunnløs sorg over å ha mistet min beste venn og blodsbror Ari Behn idag. Jeg er knust og ber om ro for å fordøye denne ufattelige tragedien som har rammet oss alle.

Jeg elsket Ari og han vil for alltid være ved min side.

Kongehusekspert: Ari så hele mennesket

– Ari Behn så hele mennesket og var alltid imøtekommende, sier mangeårig kongehusekspert Wibecke Lie.

– Dette synes jeg var utrolig trist. Jeg har fulgt paret fra de ble kjent og har dekket forlovelse, bryllup, fødslene til barna og det hele, sier journalist Wibecke Lie, som var hoffreporter for NTB i 24 år.

Hun fulgte også skilsmissen til Behn og prinsesse Märtha Louise. Lies inntrykk var at de samarbeidet godt om barna.

– Jeg synes dette er forferdelig trist, ikke minst med tanke på de tre døtrene, sier hun.

Behn ble tatt godt imot av kongeparet, ifølge Lie.

– Jeg tror han alltid har blitt ønsket godt velkommen av kongeparet. De har lagt stor vekt på at barna skal få velge i kjærligheten, sier hun.

Hun skryter av hvordan Behn alltid var imøtekommende.

– Han kom ofte med komplimenter og var en fin fyr, sier hun.

Publisert: