126 lensmannskontorer blir lagt ned

I alt 126 av politiets tjenestesteder legges ned, og sju nye opprettes. Norge vil dermed stå igjen med 221 tjenestesteder, ifølge den endelige kuttlista i nærpolitireformen.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård har oppjustert antall lensmannskontor noe i den endelige lista i politireformen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I den siste runden i Politidirektoratet er det bestemt at fire planlagt nedlagte lensmannskontorer likevel skal videreføres. I tillegg blir sju nye tjenestesteder opprettet.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier de har gjort noen justeringer der det ble litt for langt mellom distriktene eller at for mange fikk for lang reisevei.

I Nordland politidistrikt berges Grane og Hattfjelldal lensmannskontor og Tysfjord lensmannskontor. Dessuten skal lensmannskontorene Smøla i Møre og Romsdal og Drangedal i Sør-Øst politidistrikt videreføres.

Politidirektoratet har også vedtatt å opprette sju nye tjenestesteder: Evenes lensmannskontor (Nordland), Røst lensmannskontor (Nordland), Trondheim lufthavn lensmannskontor (Trøndelag), Bergen lufthavn politistasjon (Vest), Stavanger lufthavn politistasjon (Sør-Vest), Byremo lensmannskontor (Agder) og Magnormoen lensmannskontor (Innlandet).

  • Han håper dårlige tider i oljebransjen kan snu trenden: - For få Rogalendinger søker Politihøgskolen

Tegnet kart

De få påplussingene er den eneste endringen som er gjort. Det blir altså ingen nedlegginger utover det som allerede er foreslått av politimestrene selv.

Politimestrene ble bedt om å selv tegne kart over hvordan de nye politidistriktene skulle se ut. I det første forslaget var så mange tjenestesteder fjernet at antallet havnet under minimumsgrensen som Stortinget hadde satt.

Politimestrene kom tilbake med revidert utkast, hvor det ble foreslått å legge ned 130 lensmannskontor. Forslaget gikk videre til Politidirektoratet, som altså har besluttet å redde fire kontorer fra nedleggelse.

Debatt om reisetid

I vurderingene av hvilke lensmannskontor som skal bestå og hvilke som skal bort, har man sett på blant annet kjøreavstand og utrykningstid, infrastruktur og spesielle forhold i politidistriktet.

Debatten om politireformen har i stor grad handlet om avstander. Humlegård bekrefter at reisevei selvsagt har vært en viktig faktor når de har lagt puslespillet. Men det overordnede målet er å få til en bedre polititjeneste, noe han er overbevist om at innbyggerne vil få.

Publisert:
  1. Infrastruktur

Mest lest akkurat nå

  1. I januar måtte han bruke rullator for å bevege seg. Så fikk han hjelp fra Stavanger kommune

  2. Amanda Gorman (23) har en helt spesiell grunn til å ikke være med på vennenes selfier

  3. Fikk kjeft etter 40 sekunder. Resten ble en fest for Viking-trenerne

  4. Fin start på uka – kan bli 18 grader på tirsdag

  5. Byggefirma greier nesten ikkje bygga fort nok

  6. – Før var det status å ha hytte og bil. Nå er det status å ha perfekte barn