Bro-kollaps i Gud­brands­dalen – bilførere gjort rede for

Lastebilsjåføren som ble reddet fra Tretten bro etter kollapsen sier han var sikker på at det var slutt. Broen ble sjekket i fjor, men det ble ikke funnet feil.

Dronebilde av Tretten bru som går over Gudbrandsdalslågen i Gudbrandsdalen etter at den mandag kollapset. En lastebil og en personbil var på broen da den falt sammen.
  • NTB-Anders R. Christensen og Ole Henrik Tveten
Publisert: Publisert:
Dronebilder av Tretten bru som går over Gudbrandsdalslågen i Gudbrandsdalen. Mandag kollapset broen i elva og over E6 med en lastebil og en personbil på. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Føreren av lastebilen som var på brua da den kollapset ble berget ut med helikopter.
En personbil på Tretten bru som har kollapset.

Tretten bru over Gudbrandsdalslågen kollapset ved 7.40-tiden mandag morgen. En lastebil og en personbil var på brua da den kollapset – begge bilførerne er gjort rede for og er i god behold.

Bilder fra stedet viser at personbilen står på den kollapsede brua nede i elva, mens lastebilen sto på en del av brua som henger ned mot elva.

– Lastebilsjåføren ble reddet ut med luftambulanse og en redningsmann som ble firt ned, sier Krogstad.

– Sikker på at det var slutt

Det var Terje Brenden som ble sittende fast på Tretten-bru etter at den kollapset. Han forteller at han var midt på brua, da han merket noe på bilen.

– Nesten som om den hadde punktert. Så begynte asfalten å bølge opp og ned foran meg – nesten som du ser et jordskjelv. Plutselig ble det så bratt at jeg kom ikke lenger, sier Brenden til Lastebil.no.

– Jeg var sikker på at det var slutt, men var spent på om redningsmannskapene ville komme fram i tide, sier han videre.

Han beskriver dramatiske minutter fram til han ble reddet.

– Jeg hadde hele tida kontakt med firmaet og innsatslederen på telefon. Jeg kjente flere smårykk i bilen. Innsatslederen mente det var på grunn av at det rant masse vann i Lågen. Han fortalte også at de hadde folk på plass hvis noe skjedde, forteller Brenden.

Broen ble sjekket i fjor

Tretten bru er nær 150 meter lang og går over Gudbrandsdalslågen. Den er laget i tre og er ti meter bred. Brua er en limtrebru og er av samme konstruksjon som en tilsvarende bru som kollapset på Sjoa i februar 2016.

I fjor ble brua sjekket gjennom en hovedinspeksjon, som er en større, teknisk gjennomgang. I tillegg ble det gjort en enklere, rutinemessig inspeksjon i juni i år.

– Det ble ikke gjort noen funn da. Så dette kom veldig overraskende på oss, sier opplyser avdelingsdirektør Aud Riseng i Innlandet fylkeskommune til NTB.

Hun sier det er for tidlig å si hva kollapsen skyldes.

Mandag ettermiddag opplyser at Statens vegvesen og Innlandet fylke vil sette i gang en ekstern granskning av brokollapsen.

Bilen fylte seg med vann

Kvinnen som kjørte personbilen, Mari Slåen, sier at det var et under at det gikk bra.

– Jeg må få bearbeidet dette. Jeg hadde englevakt, sier Slåen til Gudbrandsdølen Dagningen.

Hun var alene i bilen da brua kollapset. Moren hennes, Hilde Furuseth Slåen, forteller om stor dramatikk under hendelsen.

– Hun måtte kjapt ut av bilen for den begynte å fylle seg med vann. Hun klatret ut av bilen og opp rekkverket på brua og kom seg selv opp på Tine-sida. Der ringte hun 113 og fortalte hva som hadde skjedd, sier Furuseth Slåen.

Publisert: