Muslimske ledere støtter statens stans av støtte til Islamsk Råd

Flere moskeer støtter stans av statsstøtte til Islamsk Råd. Rådet, som tidligere har fått støtte til å fremme dialog, vil foreløpig ikke kommentere saken.

Generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge holdt en pressekonferanse etter møtet med kulturministeren i begynnelsen av april i år. Møtet handlet om rådets rolle som dialogpartner og paraplyorganisasjon for muslimer i Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

  • André Lorentsen
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det er andre rate av tilskuddet for 2017 på 650.000 kroner som holdes tilbake, opplyste Kulturdepartementet i en pressemelding onsdag.

– Departementet har et ansvar for at statlige tilskuddsmidler forvaltes på en forsvarlig måte. Dette handler om å etterse at driftstilskudd over Kulturdepartementets budsjetter blir brukt i tråd med de formålene som Stortinget har bestemt, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Departementet har etter en helhetsvurdering kommet til at det er tvil om Islamsk Råd Norges virksomhet og rolleutøvelse ivaretas på en tillitvekkende måte.

– Islamsk Råd Norge (IRN) får driftstilskudd fra Kulturdepartementet for å være brobygger, paraplyorganisasjon og dialogpartner, understreker departementet.

Generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge vil ikke uttale seg om saken onsdag.

– Vi kommer til å kommentere etter hvert, sier Afsar til NTB.

Får støtte av moskeer

Flere muslimske ledere NRK har snakket med, støtter kulturministeren. Blant dem talspersonen i Islamic Cultural Center, Zubair Ahmed, og Ghulan Sarwar, styreformann i Norges største moské, Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat.

– Statsstøtten skulle brukes til å styrke dialogen og tilliten mellom islam, ulike andre religioner og det norske folk. Det har ikke skjedd, sier Sarwar til kanalen.

Flere moskeer og muslimske organisasjoner som er misfornøyd med Islamsk Råd Norge og Mehtab Afsar, dannet i begynnelsen av juni en ny muslimsk fellesorganisasjon. Formålet er å arbeide med religionsdialog.

Uro

Det har vært uro rundt IRN siden mars i år da de ansatte den 32 år gamle nikab-bærende kvinnen Leyla Hasic som administrasjonsmedarbeider. Det skapte sterke reaksjoner, og kulturminister Helleland innkalte IRN til et møte der hun klargjorde hva hun forventet av organisasjonen.

– I invitasjonen til møtet understreket jeg behovet for å snakke om rådets rolle som dialogpartner og paraplyorganisasjon for muslimer i Norge. De var innstilt på kun å snakke om nikab, Leyla Hasic og ansettelsen. Jeg ble ikke veldig beroliget av dette møtet, sa kulturministeren til NTB etter møtet.

Nytt møte

Departementet varsler at de vil innkalle Islamsk Råd til et nytt møte over sommeren som et ledd i den videre saksbehandlingen.

Dette er ikke første gang støtten til IRN holdes tilbake. Det samme skjedde i fjor. Da ba Kulturdepartementet om en redegjørelse om den interne situasjonen i rådet som følge av at hele styret gikk av i juni.

Islamsk Råd får 1,3 millioner kroner i årlig statsstøtte.

Publisert:
  1. Kulturdepartementet
  2. Islamsk Råd Norge

Mest lest akkurat nå

  1. Elev testet positivt: 125 elever på Sandnes-skole må koronatestes 17. mai

  2. Alvorlig trafikkuhell mellom lastebil og personbil i Hå

  3. Her finner du 17. mai-programmene fra kommunene på Nord-Jæren og Jæren

  4. Kjempefiasko mot Tromsø

  5. Derfor føles Jåttåvågen så grå og ukoselig

  6. Vikings trener etter ny fiasko: - Vi står ved formasjonen og planen vår