Bellona: Bilpakken er ikke avgjørende

Regjeringspartiene kunne ha kuttet utslipp gjennom næringspolitikk og finanspolitikken, og er derfor ikke avhengige av forhandlingene om bilpakken, mener Bellona om Venstres budsjettbrudd.

Publisert: Publisert:

– Det blir spennende dager framover. Regjeringens statsbudsjettforslag var et historisk dårlig utgangspunkt, som trolig vil føre til fortsatt økte utslipp i Norge, sier Bellona-sjef Frederic Hauge. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Dette handler ikke om bilpakken, men om antall tonn CO2. Venstre ville nok blitt værende i samarbeidet dersom regjeringen hadde kommet med andre gode tiltak som faktisk kutter utslipp, sier Bellona-leder Frederic Hauge i en pressemelding.

Venstre valgte tirsdag å bryte budsjettforhandlingene med regjeringspartiene etter at verken Høyre eller Frp ville røre den såkalte bilpakken.

Ustrategisk ultimatum

– Det var både uklokt og lite visjonært av Erna Solberg. Det er trist at man ikke får til et bedre budsjett, sier Hauge, som mener det var svært ustrategisk av statsministeren å bli med på ultimatumet om bilpakken.

Det omstridte ultimatumet som omhandler bil- og drivstoffavgifter har ifølge Frp aldri vært et tema å forhandle om.

LES OGSÅ:

Les også

Fran Aarebrot: - En regjeringskrise er lite sannsynlig

Les også

Venstre bryter budsjettforhandlingene

– Nå har de forhandlet i snart to måneder uten at statsministeren har evnet å finne én eneste miljøsak som er god nok til at Venstre blir værende i samarbeidet, sier Hauge.

– På under ett år har Solberg gått fra å rose en avtale som på det sterkeste oppfordrer til øke utslippskutt, til å stille ultimatum på noen få øre i økte bensinavgifter, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Lundberg mener kontrasten mellom de pågående budsjettforhandlingene og statsminister Erna Solbergs uttalelser om Parisavtalen som «historisk» og «et vendepunkt» er enorm.

Miljøorganisasjonene applauderer

– Venstre skal ha stor honnør for å stå opp for klimaet og framtidige generasjoner, sier Lundberg

Også Greenpeace-leder Truls Gulowsen mener det er bra at Venstre ikke etterlater noen tvil om at klimasaken er viktigst.

– Dette bruddet viser at Erna Solberg og Siv Jensen ikke forstår at klimatrusselen er den største utfordringen vi står overfor. Vi må snarest kutte betydelig i klimagassutslippene og ikke vente til etter 2020, slik regjeringen legger opp til, sier Gulowsen.

– Det er viktig å ha politikere som setter en grense. Det trenger klimakampen, sier Hauge i Bellona.

Han mener at KrF ikke kan gå med på en politikk som ikke reduserer utslippene.

– Det blir spennende dager framover. Regjeringens statsbudsjettforslag var et historisk dårlig utgangspunkt, som trolig vil føre til fortsatt økte utslipp i Norge, avslutter Bellona-lederen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Menn på byen spør hvor mye Cechell (31) koster

 2. Nå har vi spist den i 50 år - og aldri har vi spist mer

 3. – Det gjør så vondt i hjertet at noen har gått så langt for å lage en falsk historie om meg

 4. Rogalendinger vil starte verdens første oppdrett av verdens dyreste fisk

 5. 17 turister ble stoppet på Stavanger lufthavn

 6. Gå kort og se langt med disse ti lokale toppturene

 1. Klima
 2. Næringspolitikk
 3. Erna Solberg
 4. Frederic Hauge
 5. Greenpeace