Skogbrannsituasjonen er bedret

I løpet av det siste døgnet er flere skogbraner slokket. Likevel brenner det fremdeles godt i flere fylker i Sør-Norge.

Det har vært meget høy skogbrannfare som følger av tørke i Sør-Norge de siste dagene. Nå ser det ut til at situasjonen er bedret. Bildet er fra skogbrannen på Ombo i mai.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– I dag er situasjonen vesentlig bedre enn i går, og det er på grunn av den formidable innsatsen som er lagt ned med å slokke disse brannene, sier Anne Rygh Pedersen, avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

I løpet av de siste dagene, og det siste døgnet, er et stort antall branner nå slått ned, etter at det de siste dagene har tatt fyr i tørkerammet skog.

Branner i flere fylker

Søndag formiddag er det fremdeles mange mannskaper i sving, både med slokking og etterslokking. Sivilforsvaret bistår brannvesenet flere steder, og totalt sju helikoptre er ute på innsats på branner i Bykle i Aust-Agder, Halden i Østfold og Aurskog-Høland i Akershus. Samtidig står 15 helikoptre i beredskap på bakken.

I tillegg er det søndag skogbranner i Telemark, Vest-Agder og Oppland.

Vurderer fremdeles vannbombefly

DSB sendte fredag et forvarsel til EU om at det kan bli aktuelt å be om bistand fra EUs vannbombefly for å hjelpe til med slokkingen av skogbrannene. Norge er med i en fellesordning i EU (ERCC) for vannbombefly som kan brukes til å slukke skogbranner.

Når Norge nå har sendt et forvarsel om at det kan bli behov for hjelp på kort varsel, betyr det at et fly vil kunne være på plass innen 24 til 48 timer. Flyene Norge kan få bistand fra holder til i Frankrike, Italia og Spania.

Rygh Pedersen i DSB sier at de foreløpig ikke har tatt noen endelig avgjørelse på om de vil be om bistand.

– Dette er noe vi vurderer fortløpende ut over dagen og eventuelt mandag. Det er fremdeles såpass tørt at vi fort kan få flere hendelser som det kan bli aktuelt å få luftstøtte på, men det er mindre sannsynlig i dag enn i går at vi vil be om bistand, sier Pedersen, og fortsetter:

– Vi er også i dialog med Sverige, hvor de er i lignende situasjon som oss med tørke og mange skogbranner. Det er sannsynlig at ERCC vil se på Norge og Sverige som én hendelse dersom det blir behov for bistand fra vannbombefly.

Oppfordring til publikum

Hun kommer også med en oppfordring til publikum:

– Vi vil be folk melde ifra så fort de oppdager branntilløp i skog og mark. Det er betydelig større sjanse for å få slokket raskt dersom man er tidlig på stedet, sier Pedersen.

Publisert:
 1. Samfunnssikkerhet
 2. Beredskap
 3. Brann
 4. Norge
 5. Bistand

Mest lest akkurat nå

 1. Denne hekken kan koste 1000 kroner dagen

 2. Navn på omkommet frigitt etter båtulykke

 3. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

 4. – Vi kan ikke kjøpe oss mening med livet

 5. Tenåring uten førerkort krasjet i busskur

 6. – Dårlig forsøk, professor Moe!