FHI og Erna Solberg ut mot FHI-overlege: – Nei, pandemien er ikke over

Slår tilbake mot overlege Preben Aavitsland.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er 483 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Pandemien er ennå ikke over i Norge selv om stadig færre legges inn på sykehus, stadig flere blir vaksinerte, og smittetallene nasjonalt går nedover.

Det er fortsatt viktig med smitteverntiltak og høy oppslutning om vaksinasjon.

Flere medier melder i dag at pandemien så å si er over i Norge, etter en twitter-melding fra overlege Preben Aavitsland i FHI.

Statsminister Erna Solberg sier til NRK at det er viktig ikke å ta gledene på forskudd. Hun sier det er viktig at vi ikke snubler på oppløpet.

– Det kan være at noen tenker at de skal la være å vaksinere seg, eller ta den festen som myndighetene sier man ikke skal ta. Så det er litt dumt hvis vi sender sånne signaler. Det opplever jeg at Aavitsland ikke gjør, men det er viktig at vi nå er tydelig i kommuniseringen, sier Solberg til NRK.

– Vi kan være kvitt pandemien utpå høsten hvis det ikke skjer noe internasjonalt, hvis alle som skal vaksinere seg gjør det og hvis vi ikke snubler på oppløpet, sier Solberg.

– Det er for tidlig å fastslå fra FHIs side at denne pandemien er over i Norge. Preben Aavitsland har i dag også selv presisert at vi har igjen innspurten. Men det er en svært gledelig utvikling at både antallet smittetilfeller og positive tester går ned, og at forekomsten av nye innleggelser i sykehus og intensivavdeling har vært stabilt lav de siste ukene, sier direktør i FHI, Camilla Stoltenberg i en pressemelding.

– Må følge smittevernrådene

Det vil fortsatt skje utbrudd i enkelte kommuner, men med en økende andel vaksinerte er det stadig mindre risiko for nye regionale eller nasjonale bølger. Kommunene er nå godt forberedt på å håndtere lokale utbrudd.

– Men jeg vil påpeke at dette skjer bare hvis vi fortsetter å følge de grunnleggende smittevernrådene og benytter tilbudet om koronavaksinasjon, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

– Bekymringsfullt

FHI følger svært nøye med på utviklingen av vaksinebeskyttelsen mot nye virusvarianter, blant annet delta-varianten eller den indiske varianten av koronaviruset. En britisk studie har vist at for de som bare er vaksinert med én vaksinedose kan beskyttelsen mot denne varianten være så lav som 33 prosent, mens beskyttelsen er god for vaksinerte med to doser.

– Estimatet er likevel lavt og bekymringsfullt. Hvis vi har høy forekomst av varianter der første dose alene ikke gir god nok effekt, må dette vurderes i forbindelse med karantenebestemmelsene, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Hun regner likevel med at vi kan holde pandemien under kontroll selv om denne varianten skulle etablere seg i landet.

Publisert: