Dagbladet: PST fulgte med på russisk etter­retnings­offiser i flere år

Politiets sikkerhetstjeneste PST hadde i 2018 bevis for at en russisk etterretningsoffiser hadde vervet en spion i Norge, skriver Dagbladet.

En mann i 50-årene er spionasjesiktet etter flere møter med det PST mener er en russisk etterretningsoffiser. Mannen skal fått penger for å gi informasjon.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Ifølge kilder med innsyn i saken skal kontakten mellom en 50 år gammel spionsiktet norsk statsborger og russeren ha strukket seg lenger tilbake i tid.

Den norske statsborgeren med indisk bakgrunn ble lørdag pågrepet av PST på en restaurant i Oslo. Han var da sammen med det PST mener er en russisk etterretningsoffiser, og PST har siktet norsk-inderen for å ha avslørt statshemmeligheter.

Mannen ble mandag varetektsfengslet i fire uker, to av dem i full isolasjon.

Russeren har for sin del diplomatisk immunitet, noe som innebærer at han ikke kan straffeforfølges i Norge, opplyser PST til NTB. Russeren ble derfor ikke pågrepet da PST gikk til aksjon lørdag.

PST avslørte ifølge Dagbladet den spionsiktede 50-åringen i 2018. Han var i kontakt med ulike forskningsmiljøer i Norge, og PST skal ha kontaktet personer i høyteknologiske miljøer og bedt dem om på være forsiktige.

Den siktede mannen er utdannet ingeniør og var ansatt i DNV GL. Han jobbet hovedsakelig med materialteknologi og 3D-printing innenfor olje- og gassfeltet, opplyste selskapet i en pressemelding tirsdag.

Les også

 1. Den spionsiktede nordmannen erkjenner ikke straffskyld

 2. PST: Spionsiktet mann hadde møter med russisk etterretningsoffiser

Publisert:
 1. PST
 2. Spionasje

Mest lest akkurat nå

 1. Sykkelritt sperret beboere inne i timevis i helgen

 2. Verdens Barn: – Forstår ikke hvordan dette kunne skje

 3. Harald Espedal: – Han så de store sammenhengene i samfunnet og evnet å tenke langt fram i tid

 4. Vulkanutbrudd på kanariøya La Palma

 5. To ganger fikk ekte­paret fra Jæren nei til å adoptere. Likevel dro de til Sør-Korea og hentet et barn

 6. – Det holder ikke i Stavanger