Regjeringen dekker koronakostnader i kommunene

Regjeringen vil dekke alle nødvendige kostnader i kommunene ved testing, isolering, sporing og karantene.

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 406 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Regjeringen vil dekke alle nødvendige kostnader i kommunene ved testing, isolering, sporing og karantene.

– Det vil bli vurdert særskilt kompensasjon til kommuner som har hatt store ekstrautgifter som følge av lokale virusutbrudd, skriver helseminister Bent Høie (H) og kommunalminister Nikolai Astrup (H) i et brev til alle landets kommuner.

I brevet som ble sendt fredag, roser de kommunene for innsatsen de har gjort for å stanse smittespredningen.

– De fremste i kampen om å slå ned smitten er nå kommunene. Kommunene som har opplevd smitteutbrudd, har gjort en kjempeinnsats med å håndtere dem. Fordi kommunene har vært raske til å innføre lokale tiltak, og tatt klare grep, har vi beholdt kontrollen, påpeker Høie.

Arbeidsgruppe

Han roser også kommunenes arbeid med å øke testkapasiteten etter sommeren. Det har bidratt til at mange flere testes og dermed til kontroll over smittespredningen.

– For å sikre oss innsikt i hva de økonomiske konsekvensene av covid-19-situasjonen for kommunesektoren er, har Kommunal- og moderniseringsdepartementet satt ned en arbeidsgruppe med deltakere fra departementene og kommunesektoren. Gruppen vil ferdigstille en første delrapport i oktober, slik at regjeringen i nysalderingen av 2020-budsjettet kan ta høyde for ekstrakostnadene, sier Astrup.

Følger opp sykehjemsregler

På senvinteren innførte regjeringen besøksstans på sykehjem for å hindre spredning av smitte blant dem som var mest utsatt. I vår ble det åpnet for besøk igjen. Den enkelte institusjon måtte vurdere hvordan besøkene kunne gjennomføres ut fra den lokale smittesituasjonen.

– Mange sykehjem har gjort en flott jobb med å legge til rette for at eldre skal få besøk. Men noen steder er reglene for besøk fortsatt unødvendig strenge. Derfor har jeg gitt fylkesmennene i oppdrag å følge opp kommunene som har for strenge regler for å sikre at eldre og pårørende får møtes, sier helseministeren.

Eldre og pårørende som opplever for strenge besøksrestriksjoner, kan kontakte pasient- og brukerombudet i sitt fylke for å be om råd og hjelp.

Mæland med IT-tips til hjemmekontoret etter flere dataangrep

Etter IT-angrep mot både Stortinget og kommuner i Innlandet ber justisminister Monica Mæland folk om å ta IT-sikkerhet på alvor og å bytte passord ofte.

– Vi må alle ta informasjonssikkerhet på alvor, særlig nå når mange sitter på hjemmekontor, sa hun på regjeringens koronapressekonferanse fredag.

Mæland gjentok Nasjonal Sikkerhetsmyndighets oppfordring om å bytte passord ofte, bruke forskjellige passord på forskjellige steder.

– Bruk passord med tall, store og små bokstaver, og ikke koble til usikrede nett, sa hun videre.

16 koronapasienter innlagt på sykehus – tre flere enn torsdag

Fredag er 16 pasienter med påvist koronavirus innlagt ved norske sykehus. Det er tre flere enn torsdag. Én pasient behandles med respirator.

Det viser oppdaterte tall fra Helsedirektoratet.

Tolv pasienter er innlagt på helseforetak i Helse sør-øst, tre i Helse vest og en i Helse Midt-Norge.

Seks koronasmittede pasienter får behandling ved Oslo universitetssykehus. Akershus universitetssykehus, Helse Bergen HF og St. Olavs hospital behandler én pasient hver.

Så langt har 11.120 personer fått påvist koronasmitte i Norge. 777.459 er testet for viruset, viser oppdaterte tall fra Folkehelseinstituttet.

Totalt har 1041 personer blitt behandlet på sykehus, hvorav 232 har vært innlagt på intensivavdeling.

264 koronasmittede personer har mistet livet. Tallet har vært uendret siden 20. august.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Boris Johnsons koronapolitikk slaktes

 2. FHI: Risiko for økning i syke­hus­innleggelser

 3. Nakstad med hard skyts mot FHI i ny bok

 4. 60 personer blir vak­sinert dag­lig i vaksine­buss

 5. FHI-rapport viser hvor skjevt pandemien rammet. Frykter disse etter­virkningene mest

 6. Ny studie: Vaksinene beskytter godt mot alvorlig covid-19-sykdom

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Monica Mæland
 4. Folkehelseinstituttet
 5. Bent Høie