Luftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner

Forsvarsdepartementet opplyser at en planlagt investering i luftvern vil koste mellom 6,2 og 9,5 milliarder kroner. Luftvernet skal beskytte mot rakettangrep.

Luftvernet skal blant annet beskytte norske flybaser som Ørland og Evenes. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Dermed kan den totale kostnaden for F-35-kampflyene, flybaser og andre utgifter passere 100 milliarder kroner, skriver Bergens Tidende. Luftvernet skal beskytte mot kort-, mellom- og langdistanseraketter.

Forsvarets årsrapport, som ble lagt fram denne uken, advarer mot russernes utplassering av langtrekkende presisjonsvåpen. Men behovet for luftvern ble tonet ned da Norge besluttet å kjøpe inntil 52 F-35 kampfly, skriver avisen. I år har imidlertid Forsvarets forskningsinstitutt lagt vekt på luftvern i sine anbefalinger til Forsvarets langtidsplan.

Leder Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund er ikke overrasket over luftvernregningen.

– Det er en så betydelig utgift at den ikke kan dekkes innenfor Forsvarets rammer. Luftvern må tilleggsfinansieres. Hvis ikke får det store og alvorlige konsekvenser for de andre delene av For­svaret som Hæren, Sjøforsvaret og Cyberforsvaret, sier han.

Bergens Tidende har denne uken skrevet om hvordan kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner til en total sum på 97 milliarder kroner, minus luftvernet. Forsvaret bestrider imidlertid hvor stor deres egenfinansiering av regningen er.

Publisert:
  1. Forsvaret
  2. Luftforsvaret

Mest lest akkurat nå

  1. Advarer mot svært glatte veier

  2. Her fosser strøm-milliardene inn

  3. Fjerner populær gaveordning på kort varsel

  4. En Sirdal-familie på fire kan få 12.000 kroner til å dekke strømregningen

  5. A-krimsenteret med storaksjon mot budbilbransjen

  6. Innkaller til hastemøte om høye strømpriser