70 er det nye 50

Dagens 70-åringer er mer aktive og friske enn noen gang før, viser en undersøkelse som har studert 70-åringer siden 1970-tallet.

Publisert: Publisert:

Hos dagens 70-åringer har blant annet kognitiv og fysisk funksjon, lungefunksjon, hørsel og velbehag blitt vesentlig forbedret. Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB scanpix

  • NTB

Dagens 70-åringer har forbedret seg på utrolig mange områder de siste 50-årene, står det i rapporten gjort av Sveriges Delegationen för senior arbetskraft, skriver Senter for seniorpolitikk.

Blant annet har kognitiv og fysisk funksjon, lungefunksjon, hørsel og velbehag blitt vesentlig forbedret. Forekomsten av sykdommer som depresjon, demens, hjerte- og karsykdommer er dessuten blitt redusert betydelig.

De er også merkbart mer aktive enn tidligere årskull, for eksempel innen reiser og bilkjøring. Og også personligheten er blitt forandret. Dagens 70-åringer er mindre nevrotiske og mer konkurransedyktige.

Ut fra resultatene konkluderer rapporten med at, om pensjonsalderen skulle vært basert utelukkende på helse og funksjonsnivå, finnes det et stort arbeidskraftpotensial blant de eldre.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Mann siktet for drapsforsøk etter skyte­episode i Sandnes

  2. Familie­selskap skal være grunn til flere korona­smittede i Stavanger

  3. Mann (18) kjørte i 230 km/t i Ryfast mens han filmet med mobilen: – Jeg blir sint og opprørt

  4. TV 2s kraftige prishopp skaper reaksjoner: – Flere sier de vil si opp abonnementet

  5. Fire ansatte korona­smittet hos Conoco­Phillips

  6. Kvinnelig lærer tiltalt for sex med mindreårig elev