Mer bråk i vente om penger til pelsdyrbøndene

Pelsdyrnæringen skal legges ned, men siste ord er ikke sagt om hva bøndene skal få i kompensasjon. Spørsmålet kan komme opp på nytt i Stortinget – og i retten.

Foto: Fredrik Refvem

 • NTB
Publisert: Publisert:

Pelsdyrnæringen skal legge ned, og rundt 200 pelsdyrbønder må finne noe annet å drive med. Dyrevernere er svært fornøyde, mens bøndene frykter kompensasjonen de får vil bli for dårlig. Illustrasjonsfoto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix

Næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp) tror spørsmålet om kompensasjon til pelsdyrbøndene vil bli tema i Stortinget igjen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

De om lag 200 pelsdyrbrukene som er igjen i Norge, skal avvikles innen 2025. Halvannet år etter at Venstre fikk gjennomslag for dette i regjeringsforhandlingene på Jeløya, ble saken behandlet på Stortinget torsdag.

Det skjedde ikke uten drama og følelser. Spørsmålet om hva bøndene skal få i kompensasjon, sto sentralt i den fem timer lange debatten, uten at det ble endelig avklart.

– Det vil overraske meg stort om ikke saken igjen blir et tema i Stortinget, sier næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp) til NTB.

Han viser til at landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) jobber med en forskrift for kompensasjonsordningen, som så skal sendes på høring.

– Hvis landbruksministeren fulgte med på debatten i dag, må hun ha forstått at verken for posisjonen eller opposisjonen er planene hun har skissert, gode nok. Jeg tror regjeringen har merket seg presset, sier han.

Regjeringspartiene ble i mai enige om å øke rammen på ordningen til 505 millioner kroner, men innrømmet at samtidig at de ikke kjenner den endelige kostnaden.

– Tråkker på familier

Norsk pelsdyralslag varsler at de vil gå til retten for å ivareta næringens interesser.

– 200 familier lever i full uvisshet om hva regjeringen mener. Vi har dokumentert at forslaget til regjeringen ruinerer og frarøver dem alle verdiene deres, skriver leder Bertil Trane Skadsem i en melding til NTB.

– Om Stortinget velger å tråkke på 200 familier over hele landet, skal vi bruke rettsvesenet til å beskytte dem, advarer han.

Pelsdyrbonde Kjell Hodne påpeker at bøndene taper store verdier.

– Når de skal gi oss kompensasjon, går de ut ifra skattetakst. Det er som om du selger et hus til 7 millioner kroner, men at det står 1 million kroner i skattetaksten. Og at du da får 600.000 kroner i erstatning, og de sier «gå og finn deg et nytt», sier Hodne.

Fryktet avhoppere

Foran Stortinget feiret dyrevernsorganisasjonen NOAH den historiske seieren i en av sine viktigste kampsaker, at det blir slutt på pelsdyrhold i Norge.

Men innenfor var det en vanskelig dag for de fire regjeringspartiene. Mens representanter fra Høyre og Fremskrittspartiet motvillig måtte stemme for nedleggelse av næringen, måtte Venstre-representanter svelge en annen kamel – endring av abortloven.

For å unngå at avhoppere fra Høyre og Frp veltet hele pelsdyrsaken, la saksordfører Morten Ørsal Johansen (Frp) fram et nytt forslag like før stortingsbehandlingen startet. Det åpner for å justere kompensasjonen til bøndene, dersom ordningene gir «urimelige utslag».

Hva er urimelig?

Et springende punkt er hva som skal forstås med «urimelige utslag» i samlet utmåling av kompensasjon til pelsdyrbønder.

– Er det 90 prosent av tapet dekket, er det 80 prosent? Er det 4 millioner i tap, er det 5 millioner i tap, er det 3 millioner i tap? spurte Senterpartiets Pollestad.

Frps Ørsal Johansen peker på at kompensasjonsordningen skal vurderes fra bruk til bruk, og at man ennå ikke vet hvordan den vil slå ut.

– Hvis det blir så ille at regjeringspartiene finner dette helt uakseptabelt, så forbeholder vi oss retten til å ta saken tilbake til Stortinget, sier Ørsal Johansen. Han kaller hele saken tragisk.

– Jeg vil ikke nøle med å kreve denne saken tilbake til Stortinget hvis folk ikke blir riktig kompensert når livsverket tas fra dem, sier Frps Roy Steffensen til NTB.

Særlig Høyre fikk gjennomgå da Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum gikk på talerstolen. Han anklaget partiet for å gi prinsippene om eiendomsrett og næringsfrihet på båten for å sikre regjeringsmakten.

Til tross for løfter om at næringen skulle videreutvikles og bestå, valgte statsminister Erna Solberg (H) å gi denne saken som en «morgengave til Venstre» i regjeringsforhandlingene på Jeløya, fremholdt han.

Pelsdyrforbudet støttes av Ap, SV og MDG.

Les også

 1. Full sal når Stortinget avgjør abort og pelsdyr

 2. Flere på Stortinget vil bryte med forliket om pelsdyr

 3. Dette bildet forklarer hvorfor Olaug Bollestad nekter Stortinget svar om pelsdyr

Publisert:
 1. Pelsdyrnæringen
 2. Stortinget

Mest lest akkurat nå

 1. Ibrahimaj frir til Viking: – Jeg sier ikke nei takk til å få et tilbud

 2. Jakob Ingebrigtsen om morens «spionasje»: – Lov å prøve seg

 3. Koronaviruset: Slik blir vaksineprogrammet som skal ta oss tilbake til hverdagen

 4. Åpen konflikt mellom ordførerne om veikutt: Flere E39-prosjekt kan ryke

 5. Nå samles reisefølget fra Ingvars reiser til gjenforening og førjulskos: – Vi har veldig lyst til å gjøre noe kjekt sammen

 6. Denne lunsjretten får du bare tak i på Jæren: - Vi får ukentlig henvendelser fra utflyttede jærbuer