Regjeringens forslag til bioteknologilov er sendt på høring

Som ventet ble det ingen formuleringer om eggdonasjon og assistert befruktning for enslige i forslaget til endringer i bioteknologiloven som er sendt på høring.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • NTB-Helle Høiness
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Noen vil selvfølgelig være opptatt av de områdene vi ikke foreslår å gjøre endringer på, som det at vi ikke åpner for eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Det skyldes som alle er klar over, at dette er endringer som alle fire regjeringspartiene skal være enige om. Og disse to spørsmålene er vi ikke enige om, sa helseminister Bent Høie da han presenterte forslagene i bioteknologiloven som sendes på høring.

Regjeringspartiene ble enige om de mest omstridte punktene i Granavolden-plattformen under regjeringsforhandlingene i januar. KrF stoppet her lovendringer om eggdonasjon og assistert befruktning.

– Rivende utvikling

Blant forslagene som det ikke er strid om, er åpning for mulighet for nye sykdomsbehandlinger og mer forskning på sykdommer.

– Det er rivende utvikling på dette området. Mulighetene er blitt flere og større. Det betyr også at utfordringene blir stadig flere, sier han.

Uten tillatelse

Helseministeren vil også gjøre det enklere å forske på befolkningen uten å hente inn formelle tillatelser fra den enkelte. Det åpnes også for at genterapi kan brukes ved behandling av alle typer sykdommer, ikke bare de mest alvorlige.

Når det gjelder graviditet og barn, foreslås det en utvidet grense for lagring av befruktede egg, flere skal også få lagre ubefruktede egg og man utvider aldersgrensen i begge ender for assistert befruktning. Det blir også et krav om en såkalt barneomsorgsattest for par som søker assistert befruktning.

Les også

 1. Ine (28) sluttet som sykepleier: - Følte ikke at jobben jeg gjorde ble verdsatt

Publisert:
 1. Eggdonasjon
 2. Kreftforskning
 3. Bioteknologi
 4. Helsepolitikk
 5. Bent Høie

Mest lest akkurat nå

 1. HÅNDBALLBRAGDEN: NÆRBØ VANN EUROPACUPEN

 2. Se hvem som dukket opp på Musikkfest: – Jeg blir så utrolig stolt

 3. Direkte frå 15.00: Følg Nærbøs jakt på Europa-tittel og chat med vår reporter her

 4. Masseslagsmål før Vikings bortekamp

 5. Erlend (16) omkom i MC-ulykke: – Det har nok aldri vært spilt sånne sanger i begravelser i kirken noen gang

 6. Stor oversikt: Disse veiene stenges under Tour of Norway lørdag og søndag