Regjeringen vil ikke gi barn rett til å klage til FN

Regjeringen vil ikke slutte seg til klageordningene knyttet til barnekonvensjonen og tre andre FN-konvensjoner. Avgjørelsen er i strid med rådene fra norske menneskerettighetsmiljøer og kravet fra samarbeidspartiet Venstre.

Regjeringen vil ikke slutte seg til klageordningene knyttet til barnekonvensjonen og tre andre FN-konvensjoner. -Det er knyttet betydelig usikkerhet til hvilke konsekvenser ordningene kan få for Norges politiske handlingsrom, sier utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Hovedårsaken til at regjeringen ikke vil fremme forslag om norsk tilslutning til klageordningene nå, er at det er knyttet betydelig usikkerhet til hvilke konsekvenser ordningene kan få for Norges politiske handlingsrom, framholder utenriksminister Børge Brende (H).

Han sier menneskerettighetene er godt beskyttet i Norge og viser til at en rekke FN-konvensjoner, blant dem barnekonvensjonen, er gjort til norsk lov med forrang foran annen lovgiving.

I strid med råd

Venstre har lenge krevd norsk tilslutning til tilleggsprotokollen til FNs barnekonvensjon, i likhet med flere organisasjoner. I helgen ga Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter uttrykk for det samme.

– Vi håper regjeringen vil foreslå ratifikasjon av denne og to andre klageordninger som Norge ikke har anerkjent, sa direktør Petter F. Wille til NTB.

Regjeringen var opprinnelig bedt av Stortinget om å legge fram saken i løpet av fjoråret, men Utenriksdepartementet ba i desember om utsettelse til våren. Heller ikke da kom det en sak.

29 land har ratifisert og 50 land har signert tilleggsprotokollen, blant dem Danmark og Finland.

– Uforståelig

Tilbake i september 2014 skapte det reaksjoner at Norge avviste en anbefaling fra FNs menneskerettighetsråd om å ratifisere tilleggsprotokollen til barnekonvensjonen.

– Dette er pinlig og noe Norge ikke kan være bekjent av, sa Venstre-leder Trine Skei Grande.

UNICEF, Redd Barn og Plan Norge har også vært kritiske til regjeringens oppfølging av saken. Regjeringspartiene Høyre og Frp gikk begge inn for at Norge burde slutte seg til avtalen da protokollen ble vedtatt.

Norsk tilslutning ville ha gitt norske barn anledning til å klage på rettighetsbrudd og bringe saken inn for FNs barnekomité i Genève.

Skiller seg ut

Regjeringen frykter at FNs barnekomité i mindre grad enn norske domstoler balanserer hensynet til barns beste opp mot andre viktige samfunnshensyn, som for eksempel innvandringsregulerende hensyn.

– Før vi overlater tolkningen av viktige politiske spørsmål til internasjonale organer må vi være sikre på at behandlingen er forsvarlig, sier Brende.

De to andre individklageordningene regjeringen nå avviser å ratifisere, er knyttet til FN-konvensjonen om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter samt konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. (©NTB)

Publisert:
  1. FN
  2. Børge Brende
  3. Utenriksdepartementet (UD)

Mest lest akkurat nå

  1. Sandnes Ulf jobber for Berntsen-løsning

  2. Tenåring tatt med i luftambulanse etter badeulykke i Sirdal

  3. 54-åring rev hodet av duer i Byparken

  4. Denne uken rives Misjonskirken – nå kommer K8

  5. Irritert Hergeirsson hisset seg opp: – Slutt å kalle dem det

  6. Kristoff skal sykle for nytt lag: – Enkelt for dem å bytte meg ut