Rødt og MDG på vippen i ny måling

Én uke etter at Ap-leder Jonas Gahr Støre avviste samarbeid med Rødt og MDG, viser en måling at en rødgrønn regjering kan måtte søke støtte fra ett av partiene.

Ap-leder Jonas Gahr Støre kan måtte søke støtte fra Rødt eller MDG etter valget. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
  • Marius Helge Larsen
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Målingen er utført av Norfakta på oppdrag fra Nationen og Klassekampen. Den viser at Høyre gjør et byks på 3,2 prosentpoeng og får en oppslutning på 26,1 prosent. Samtidig går Arbeiderpartiet tilbake med 0,3 prosentpoeng til 31,9 prosent. Et Venstre under sperregrensen med 3,1 prosent (-0,2) gjør imidlertid at det borgerlige flertallet ryker.

Dersom valgresultatet blir som i målingen, vil en regjering bestående av Ap, SV og Sp få 84 mandater. Dermed kan de måtte søke støtte fra Rødt eller MDG, som begge får ett mandat hver på målingen. En slik samarbeidsregjering avviste Ap-lederen blankt i et intervju med VG i forrige uke.

Alternativt kan Arbeiderpartiet vende seg mot KrF eller Venstre, noe Støre nevnte som mer naturlig.

– Jeg vil finne det naturlig å ha samtaler med Senterpartiet, SV, Kristelig Folkeparti og Venstre for å avklare deres syn på saker og eventuelt regjeringssamarbeid, sa Støre.

KrF frykter Rødt og SV

Åpningen for å samarbeide med Venstre har fått LO til å se rødt, og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen har sagt at et slikt samarbeid er uaktuelt.

KrF går i likhet med Venstre til valg på en Høyre-sentrum-regjering, og KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad sier at de jobber dag og natt for å sikre et fortsatt borgerlig flertall.

– Det vil være veldig kritisk for landet at Rødt og SV skal påvirke verdipolitikken. Vi skal jobbe det vi kan for å løfte oss. Det er ikke mye som skal til før vi klarer å få et flertall, sier han til Nationen.

– Hyggelig for Høyre

Statsminister Erna Solberg (H) mener målingen viser at velgerne ikke roper etter Aps politikk.

– Dette er en hyggelig måling for Høyre og gir en god inspirasjon i starten av valgkampen for alle i partiet, sier hun.

I målingen får Senterpartiet en oppslutning på 9,5 prosent, en tilbakegang på 0,2 prosentpoeng fra forrige måling. SV får 4,6 prosent, det samme som forrige måned. Frp går tilbake med 0,9 prosentpoeng og får en oppslutning på 13,8 prosent. KrF får 4,7 prosent (-0,5), MDG 2,1 (-1,8) og Rødt 1,8 (0). Andre partier får 2,5 prosent (+0,8).

Feilmarginen på målingen er inntil 3,1 prosent og størst for de store partiene.

Publisert: