Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse

– Dette er bra for oss i Rogaland, sier Venstres fylkesleder Kjartan Alexander Lunde.

 • Eirik Husøy
 • Kjetil Magne Sørenes
 • Alf Ole Ask
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Se pressekonferansen med Venstre i opptak over.

Også Venstre sier ja til bompengeskissen som statsminister Erna Solberg (H) la fram sent fredag kveld, bekreftet Venstre-leder Trine Skei Grande fredag kveld.

– Vi har fått en kollektivsatsing på 1 milliard og 800 millioner på bom. Vi har fått prioritert kollektiv foran bom. Derfor har Venstre valgt å si ja, sa Grande på en pressekonferanse i Stortingets vandrehall klokken 23 fredag kveld.

Statsministeren ga Frp, Venstre og KrF frist til mandag med å godta en skisse til løsning på bompengestriden i regjeringen. Frp- og KrF-ledelsen signaliserte raskt at de er positive. Senere sa også Venstre ja, men partileder Trine Skei Grande omtaler prosessen som «dårlig».

Statsministeren innkalte til pressekonferanse fredag kveld. Se den i opptak her:

Noen viktige punkter i skissen er:

 • Staten øker sitt bidrag i finansiering av storbypakker fra 50 til 66 prosent
 • Av økningen på 16 prosentpoeng skal åtte gå til å kutte bompenger, og åtte til kollektivutbygging
 • Nullvekstmålet ligger fast, og knyttes til bompengereduksjonene. Det vil si at byer med økt biltrafikk, ikke får bompengereduksjoner.
 • Egenandel for kommuner og fylkeskommuner ligger på 20 prosent til nye byvekstavtaler

Erna Solberg opplyser at skissen har en kostnadsramme på cirka to milliarder kroner årlig. Det er avhengig av fremdriften på noen prosjekter, og noe av det man er blitt enige om, ligger i Granavolden fra før, opplyser Solberg på pressekonferansen.

Andre viktige punkter er:

 • Det årlige tilskuddet på 500 millioner kroner til reduksjon av bompenger skal økes til 1,4 milliarder kroner
 • Veiprising blir ikke innført i denne stortingsperioden
 • 300 millioner kroner legges inn til reduserte kollektivbillettpriser i de store byene. Det skal også legges 250 millioner kroner inn til bedre kollektivtrafikk, fortrinnsvis utenfor de store byene.
 • 50 millioner kroner til å styrke Enovas arbeid med å redusere utslipp i næringstransport

Venstre-fylkesleder i Rogaland: Solid Venstre-stempel på skissen

Erna Solbergs siste og endelige forslag til løsning på bompengekrisen får tommelen opp fra Venstres fylkesleder i Rogaland, Kjartan Alexander Lunde, skriver Aftenposten.

Venstres fylkesleder i Rogaland, Kjartan Alexander Lunde (arkivfoto).

Rogaland er et av de største Venstre-fylkene i landet.

Nord-Jæren og Stavanger-området har vært et av stedene i landet der det har vært størst strid rundt økt bompengebelastning som følge av byvekstpakkene.

– Det har vært en fastlåst situasjon her i Rogaland fordi Sandnes kommune har satt seg på bakbeina. Derfor er det bra at regjeringen kommer på banen med forslag som kan løse opp i situasjonen, med økte midler kollektivtrafikk, samtidig som bompengebelastningen reduseres, sa Lunde til Aftenposten før pressekonferansen.

– Venstre har fått inn mange av de tingene som vi ønsket. Det er viktig at det her følger økte midler til investeringer i de store prosjektene samtidig som det også er økt satsing til kollektivdrift i byområder. Skissen inneholder også midler til å styrke kollektivtrafikken utenfor byene. Dette er bra for oss i Rogaland. Jeg føler dette har et solid Venstre-stempel, sier Lunde.

Alle sa ja

Ifølge NTB anbefaler KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad at landsstyret skal si ja til den endelige skissen som Solberg har lagt frem.

Frp-leder Siv Jensen var raskt ute med så si at dette er en skisse som hennes parti kan stille seg bak, og anbefaler landsstyret å si ja til skissen.

Venstre ble imidlertid sittende i gruppemøte i flere timer og først klokken 23 kom partileder Trine Schei Grande ut i Vandrehallen på Stortinget og fortalte at også Venstre sier ja.

– Vi føler at vi har vunnet, men vi føler også at det har vært en dårlig prosess. Vi føler ikke at det er på den måten man skal jobbe sammen, sa Grande.

Opposisjonen kritiserer skissen

MDG og SV er ikke imponert over skissen til avtale mellom regjeringspartiene.

SV-leder Audun Lysbakken mener Venstre og KrF svikter klimaet, miljøet i byene og velferden dersom de går med på statsministerens bompengeskisse. Han omtaler avtalen som «miljøfiendtlig og usosial».

– Solbergs løsning kan øke biltrafikken inn til byene og hun kan komme til å undergrave målet om nullvekst i biltrafikken. Med denne løsningen vil det også bli vanskeligere for byene å bygge ut kollektivtrafikken som trengs for å sikre rein luft og veier uten kø, sier SV-lederen til NTB.

MDGs nasjonale talsperson Une Bastholm mener statsminister Erna Solbergs skisse til bompengeløsning overkjører byene og setter dem i en umulig situasjon.

– I beste fall ender det nå med enighet om målet om å ikke få mer biltrafikk, men som samtidig svekker det viktigste virkemiddelet som vi vet fungerer, nemlig bompenger, sier Bastholm.

Publisert:
 1. Bompenger
 2. Kjartan Alexander Lunde
 3. Samferdsel

Mest lest akkurat nå

 1. Ruskeværet torsdag var bare en liten forsmak på det som kommer i helgen

 2. Slutt på testing i skole og barnehage på Nord-Jæren

 3. Bodde i hver sin etasje i boligblokk i Stavanger

 4. Kjørte på elsparkesyklist i fotgjengerfelt – får beholde førerkortet

 5. Gjesdal-ordføreren har fått ny kreftbeskjed: – Et hardt slag i mellomgulvet

 6. – Derfor smalt det godt på mange treninger