Kongeparet vil tone ned gullbryllupet sitt – ferdig feira

I august er det 50 år siden kong Harald og dronning Sonja giftet seg. Til NRK sier de at jubileet skal gå rolig for seg, etter to år med andre jubileer.

Kong Harald og dronning Sonja forlater regjeringens festmiddag for kongeparet i Operaen i anledning deres 80-årsfeiring. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Kronprins Harald og Sonja Haraldsen giftet seg i august 1968. Her på vei ut fra Oslo domkirke etter vielsen. Arkivfoto: NTB scanpix
Kronprins Harald og Sonja Haraldsen giftet seg i august 1968. Her på vei ut fra Oslo domkirke etter vielsen. Arkivfoto: NTB scanpix
Etter mange år som kjærester fikk kronprins Harald og Sonja Haraldsen endelig gifte seg i 1968. Her i åpen bil på Karl Johans gate etter vielsen i Oslo domkirke. Foto: Vidar Knai / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I 2016 var det markeringer land og strand rundt i anledning kongeparets 25 år på tronen. I år har kongens og dronningens 80-årsdager blitt behørig feiret, hele året. 2017 ble avrundet med at konge Harald denne uka ble kåret til årets navn i VG , noe han selv tror kan henge sammen med oppmerksomheten rundt feiringene. I 2018 er det gullbryllup.

I NRK-programmet « Kongefamilien 2017" 3. juledag får kongeparet spørsmål om det er på'n igjen, noe som utløser latter og et klart og unisont nei. Men det skal nok feires.

– Så stort, sier kong Harald og illustrerer med fingrene hvor bitte liten feiringen skal være.

Han understreker at det er et stort jubileum for dem personlig når det 29. august er 50 år siden han fikk sin Sonja Haraldsen i Oslo domkirke i 1968.

– Det kommer til å bli et familiejubileum, tror jeg. Norsk familiejubileum, sier han.

– Det blir nok veldig nedpå, tror jeg, føyer dronning Sonja til.

Begrunnelsen er nettopp at det har vært så mange store feiringer de to siste årene.

– Nok er nok, smiler dronningen.

Stort besøk

Blant de store høydepunktene neste år er kongelig besøk fra Storbritannia. Prins William og hertuginne Kate av Cambridge avlegger offisielt besøk til Norge 1. og 2. februar. Planene er ikke helt klare ennå, men medieoppmerksomheten blir utvilsomt stor, uansett hva som måtte stå på programmet.

Lillebror prins Harry gifter seg for øvrig med Meghan Markle 19. mai, men det er ikke kjent i hvilken grad det norske kongehuset skal være til stede der. Som barnebarn av dronning Elizabeth, som er tremenning til kong Harald, er prins Harry femmenning til prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus.

En annen kongelig slektning som skal feire i 2018, er kronprins Frederik av Danmark som fyller 50 år 26. mai. Han er firmenning til sin norske kollega, kronprins Haakon.

Lang reise

Blant de få programpunktene som er kjent for neste år, er det offisielle statsbesøket til Argentina. Dit reiser kongeparet i begynnelsen av mars. Utover dette kan det ventes at konge- og kronprinspar gjennomfører sine årlige reiser til to fylker i Norge. Kongeparet pleier også å være vertskap ved statsbesøk inn til Norge.

I juni kommer et annet høydepunkt når fire nye skulpturer skal avdekkes i prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark. Skulpturene er plukket ut blant innsendte forslag fra hele landet, tegnet eller modellert av skolebarn på 5. og 6. trinn. Fram til juni skal de fire vinnernes bidrag produseres i materialer og stil valgt av de unge formgiverne.

Publisert:
  1. Kongehuset
  2. Kong Harald
  3. Dronning Sonja

Mest lest akkurat nå

  1. Risa tapte anbud og mente vinneren skulle avvises

  2. Falske eposter utgir seg for å være fra Helsenorge

  3. – Julebordsesongen er nå avlyst

  4. Lønnen foreslås å øke med 45.000 kroner i en jafs. SV-lederen sier blankt nei. Ap går inn for lønnsfrys.

  5. Politiet fant over 15 kilo amfetamin på to adresser i Stavanger

  6. Høyre, Frp og KrF vi la apotek sette vaksiner – Olaug Bollestad vurderer å ta vaksinevakter