Solberg: – Tonning Riise ville ikke blitt gjenvalgt dersom jeg visste om varslene

Erna Solberg erkjenner at Høyre ikke så systematikken i varslene om Kristian Tonning Riise i 2013. – Han ville ikke blitt gjenvalgt dersom jeg visste, sier hun.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det har stormet i Høyre etter at partiet siden 11. januar har mottatt 21 varsler som blant annet gjelder tidligere Unge Høyre-leder og stortingsrepresentant fra Hedmark, Kristian Tonning Riise.

Statsminister Erna Solberg sier i NRKs Politisk kvarter mandag morgen at Tonning Riise ikke ville blitt gjenvalgt som ungdomspartileder eller blitt stortingskandidat dersom hun selv visste om varslene, som først kom i 2013.

– Vi har hatt flere parallelle saker av ulik alvorlighetsgrad som vi har behandlet samtidig. Det har kanskje vært en sovepute for oss, for vi har trodd at fordi det har fungert i andre sammenhenger, så har vi trodd at våre retningslinjer var kjente. Vi har diskutert temaet seksuell trakassering, men vi har åpenbart ikke klart å nå helt gjennom, sier Solberg.

Høyre har opprettet et eget utvalg som skal se på hvordan partiet har håndtert varslingssakene den siste tiden. I påvente av utvalgets konklusjoner setter Høyre nå i verk strakstiltak for å komme ukulturen til livs.

Alle varsler skal loggføres skriftlig og være kjent for Høyres generalsekretær, et uavhengig varslerpunkt opprettes for å sikre uavhengighet og introduksjonsprogrammet for nye ledere i Høyre, Unge Høyre og øvrige ansatte skal forbedres.

Samtidig skal forholdet til alkoholbruk på partiarrangementer gjennomgås, og bevisstheten om etiske retningslinjer og seksuell trakassering i organisasjonen skal økes på alle nivåer.

– Nå må vi rydde opp – og denne ryddejobben skal vi gjøre skikkelig, sa Solberg søndag under en hasteinnkalt pressekonferanse i Høyres hus.

Les også

 1. Unge Høyre-topp visste om seksuell omgang mellom Riise og beruset 16-åring

 2. Høyre har fått 21 varsler om tolv personer

 3. – Jeg har sagt ting jeg skulle ønske var usagt, sier Solberg om Tonning Riise-saken

 4. Dette gjer vondt, Unge Høgre!

Publisert:
 1. Seksuell trakassering
 2. Høyre (H)
 3. Kristian Tonning Riise
 4. Erna Solberg
 5. Unge Høyre

Mest lest akkurat nå

 1. Ble avvist av SUS to ganger – betalte 16.000 kroner for privat­behandling

 2. Forsvarer før avhør i Birgitte-saken: Siktede ønsker å forklare seg nå

 3. FHI: Befolkningen kan nå velge type koronavaksine

 4. 15 menn vil etterfølge henne som havne­direktør

 5. På bursdagen sin fikk Camilla Finnesand en telefon: «Du må komme inn på sykehuset»

 6. Silje trudde ho var gravid med sitt fjerde barn då smertene kom. Ein blod­prøve gav svar