Slik trumfer klima arbeidsledighet på Stortinget

Målt i kroner og øre kunne Venstre med god samvittighet glemme arbeidsledige da enigheten om statsbudsjettet skulle presenteres.

Trine Skei Grande (V), Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF) kritiseres av Ap for ikke å ha prioritert arbeidsledige tungt nok i budsjettforliket.
 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Siv Jensen (Frp) insisterte på at kampen mot arbeidsledighet fortsatt har førsteprioritet. Høyre hadde "flere jobber" som sitt første poeng. KrF løftet fram klima, barn og familier, mens Venstre ikke nevnte arbeidsledighet med et ord i sin klimatunge pressemelding.

2,6 milliarder til klima, miljø og samferdsel er den desidert største potten av en budsjettavtale på 6,3 milliarder. Til sammenligning utgjør "utdanning, arbeid, aktivitet og omstilling" nesten 1 milliard.

Jonas Gahr Støre (Ap) under Stavanger-besøket i forrige uke.
Les også

Arbeidsplasser i julegave fra Oslo ryker

– Medieskapt

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener arbeidsledigheten falt helt i skyggen av klima og borgerlig kaos i forhandlingene.

– Ja, det mener jeg. Dette er det store temaet i Norge, særlig på Sør- og Vestlandet, sier Støre.

Han peker på "full sprik, ulik virkelighetsoppfatning og ulike behov" hos de fire partiene.

– Den skyggen er skapt av mediene. Skylden kan man neppe legge på andre partier i Stortinget. Da får bare Ap sørge for at den debatten kommer sterkere opp. Det kan jeg ikke se at de har gjort, svarer Svein Flåtten (H).

Les også

Erna blar opp for husfreden

Erna Solberg (t.v.) og Siv Jensen under finansdebatten mandag.

Seks minutter inn i finansdebatten kom meldingen om tidenes høyeste arbeidsledighet i Stavanger. Før helgen meldte Nav om 1100 flere ledige nasjonalt i november, den andre måneden med økning i antall ledige. Samtidig sank ledigheten nasjonalt med 0,1 prosentpoeng på ett år fra november i fjor.

– Jeg tok det opp i salen i dag, og vi har jo hele tiden snakket om at ledighet og situasjonen på Sørlandet, Vestlandet og i Rogaland er veldig viktig. Det Ap tar opp, skal vi ikke ta som en kritikk, men som en påminnelse om at enkeltsaker i budsjettet fort kan overskygge det som kanskje er de aller viktigste sakene, nemlig det å skape nye jobber, noe nytt etter oljenæringen og det å få til ting på områdene som har vært avhengige av petroleumsnæringen, sier Flåtten.

Både Flåtten og Ketil Solvik-Olsen (Frp) minner om at tiltakspakken på 4 milliarder ligger fast.

– Støre glemmer jo at det opprinnelige budsjettet ligger i bunn. Der ligger det betydelig satsing nettopp på å bekjempe arbeidsledighet, sier Solvik-Olsen.

– Ap har lavere veibudsjett. Vi gir nå enda mer til jernbane og kollektiv. Sysselsettingseffekten på det vi gjør, er vesentlig bedre enn det de gjør, sier Frp-nestlederen.

Les også

Regjeringen angripes for «kronisk mangel på prioritering»

Frp åpner for ekstramilliard

– Totalt sett er det smuler igjen til innsatsen mot arbeidsledighet, og det er ingenting å juble over for de arbeidsledige i Rogaland, sier Torstein Tvedt Solberg (Ap).

Roy Steffensen sier at forliket handlet om å sikre helheten i statsbudsjettet:

– Da er kampen mot arbeidsledighet noe av det viktigste vi holder på med. På kort sikt har vi en tiltakspakke på 4 milliarder der mye er rettet inn mot Sør- og Vestlandet. På langt sikt har du grepene som næringslivet selv etterspør. To ting går igjen: Satsing på infrastruktur og reduserte utgifter. Vi har økt samferdselsprosjektet med 50 prosent og redusert skatter for næringslivet med reduksjon i formueskatt og selskapsskatten. Det er grepene som på lang sikt sørger for at vi skaper arbeidsplasser også i vår region, sier Steffensen.

– Forliket viser at samferdsel nok en gang er en vinner, og for tiltakspakken så holder jeg døren åpen for at vi gjør det samme som sist.

– Så det kan fort komme en ekstramilliard i mai?

– Ja, det kan fort skje, sier Steffensen.

Les også

Sandberg: Frp ville gått ut av regjering hvis bilpakken ble rørt

Dette får Rogaland

Rogaland kan vente penger fra økte, nasjonale potter til belønningsordning for kollektivtransport (425 mill.), jernbane (830 mill.), kollektivkort (105 mill.) og skredsikring (56 mill.).

Aftenbladet omtalte i helgen at Rogfast og Ryfast kan få lavere bomtakster som en del av bilpakken.

Iselin Nybø (V) trekker nasjonalt fram 500 IKT-studieplasser, 47 nye stipendiatstillinger, kompensasjon for omstilling til nytt finansieringssystem (blant annet for UiS), økt lærlingtilskudd med 2500 kroner per kontrakt (50 mill.), 300 nye studentboliger, økt lærertetthet fra 1.-4. trinn (460 mill.), flere barnehagelærere (172,2 mill.), satsing på nasjonale turstier (7,5 mill, bl.a. Kjerag og Preikestolen) samt beredskapstiltak ved Kjerag og Preikestolen (2 mill.).

På nasjonalt nivå trekker Olaug Bollestad (KrF) fram 150 mill. til skolehelsetjenesten og helsesøstre, 19,8 mill. til psykisk helse i skolen og 99 mill. til ideelle og frivillige organisasjoner. Lokalt nevner hun pilotprosjekt på Jæren for fleksibelt ettervern (2,3 mill.), No limitation på Bryne (2 mill.), avansert hjemmesykehus for barn (6 mill.) i SUS-regi og Pårørendesenteret i Stavanger (4 mill.).

- Det var håndbak helt til siste slutt. Jeg vil ene og alene plassere ansvaret hos regjeringspartiene for at man måtte helt opp til partiledernivå for å bli enige til slutt. Slik blir det når en mindretallsregjering går inn i forhandlingene met et ultimatum, sier Bollestad.

LES OGSÅ:

Les også

Kjære statsråd, gir du oss et milliardfond?

Fornybarfondet var ikke tema

Ifølge Flåtten var ikke fornybarfondet tema i forliksrunden:

– Det kommer, men hvor vil jeg ikke si noe om nå, sier Flåtten.

– Fornybarfondet er på gang, og det kommer det penger inn i.

– Men det var ikke tema i forhandlingene?

– Nei, det har ikke vært tema nå. Det var tema i fjor. Nå er det satt i gang og blir operasjonalisert. Det kommer nok noe nytt om det i revidert nasjonalbudsjett.

– Så sannsynligvis ikke noe om lokalisering før i mai?

– Veldig mange er opptatt av lokalisering, men lokalisering er ikke det viktigste når det gjelder fornybarfondet. Det viktigste er hva det kan gjøre for norsk næringsliv. Og da er det egentlig det samme om det ligger her eller der, sier Flåtten.

Torstein Tvedt Solberg (Ap) synes det er veldig pinlig at regjeringen ikke har avklart lokalisering ennå.

– Dette er et av de virkelige gode grepene på klimaområdet, men ennå har man ikke fått til en avklaring. Det gjør at det er stor uvisshet om fornybarfondet. Det borgerlige kaoset gjør at det er stor uvisshet om fornybarfondet nå og enda mer usikkert om vi vil få en avklaring, sier han.

Fornybarfondet har lenge vært en kampsak for Iselin Nybø (V).

– Vi har vært gjennom en veldig spesiell og tilspisset situasjon. Det viktigste var å få på plass et statsbudsjett. Det har vært veldig krevende forhandlinger, og da har ikke lokaliseringsspørsmålet nådd helt opp når det var snakk om potensiell regjeringskrise.

– Dingler dette i en såpass tynn tråd at det ikke blir et fornybarfond?

– Nei, dette har bare vært en av mange saker som ikke ble avklart i budsjettforliket. Det ville forundret meg sterkt om de fire partilederne brukte tiden på det når landet sto i fare for ikke å få et statsbudsjett. Da får heller lokalisering komme etterpå, sier Nybø.

Publisert:
 1. Ketil Solvik-Olsen
 2. Torstein Tvedt Solberg
 3. Jonas Gahr Støre
 4. Siv Jensen
 5. Olaug Bollestad

Mest lest akkurat nå

 1. Spiste alene på rommet mens de andre koste seg på julebord. Nå sier hun takk for seg

 2. Stampuben er deres andre hjem: - Hadde den blitt stengt for godt, ville jeg satt meg ned og begynt å grine

 3. Ole Kallelid er død

 4. Anita Lundekvam (25) har flyttet og selger bilen: – Vi sparer på de siste vedkubbene

 5. Politiet ønsker tips i forbindelse med savnet kvinne i Haugesund

 6. Inger Marie lokket med øde gård på Tinder og fikk full klaff