Stortinget kan tvinge Rogaland inn i ny Vestlandsregion

Helge André Njåstad (Frp) understreker at det er Stortinget som til syvende og sist skal bestemme hvordan en ny vestlandsregion eventuelt blir.

BESTEMMER: Leder av kommunal- og forvaltningskomiteen på stortinget, Helge André Njåstad (Frp) er tilhenger av en vestlandsregion, men mener det viktigste er at Bergen og Stavanger kommer i samme region. Selv om Rogaland ikke vil gå inn i noen region, understreker han at det er Stortinget som til slutt avgjør saken.
  • Lars Kvamme
  • Atle Andersson
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Mandag gikk Anita Egeli, Frps gruppeleder på fylkestinget i Rogaland, ut og sa at et overveldende flertall i Rogaland Frp ikke ønsket å bli med i den foreslåtte Vestlandsregionen.

I praksis betyr det at Rogaland fylkeskommune kommer til å stemme nei til sammenslåing med Hordaland og Sogn og Fjordane, da flertallet i fylket var avhengig av Frps stemmer.

Også folket vil at Rogaland skal bestå

Når Frp hopper av, betyr altså det at sjansene for en ny storregion fra Egersund til Selje skrumper dramatisk inn. Egeli holdt likevel døren litt på gløtt for en lightversjon. Hun mener nemlig saken stiller seg annerledes dersom fylket blir pålagt flere og mer krevende oppgaver av staten.

– Da ser vi for oss å snakke med Hordaland igjen. Men ikke Sogn og Fjordane, der er avstanden for stor, uttalte hun til NRK Rogaland.

Egeli sier et overveldende flertall på 90 prosent i Rogaland Frp er imot regionplanene.

– Stortinget bestemmer til slutt

Partikollega Helge André Njåstad er leder for kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget. Han er forsiktig med å kommentere saken, men vil ikke skrinlegge Vestlandsregionen, skriver Bergens Tidende

– Det er helt vanlig at man drøfter løpende i et parti om hva man mener i denne typen saker. Det viktigste for Vestlandet er at Stavanger og Bergen går sammen i en region, og det er de åpne for, sier han.

– Hva skjer hvis Sogn og Fjordane og Hordaland ønsker en region bestående av de tre fylkene, og Rogaland er imot?

– Jeg håper jo i det lengste at alle skal ønske det samme, men hvis det ikke skjer, må Stortinget bestemme hva som er viktigst.

– Kan det bli en vestlandsregion mot Rogalands ønske?

– Jeg vil ikke si noe mer om hva jeg mener om den saken nå, sier Njåstad.

BEDRE TIDER: Tidligere i høst ble fylkesordførerne i (fra venstre) Hordaland, Anne Gine Hestetun (Ap), Rogaland, Solveig Ege Tengesdal (Krf) og Sogn og Fjordane, Jenny Følling (Sp) enige om en intensjonsavtale for en stor Vestlandsregion.

– Uoversiktlig situasjon

Realiteten er at det er en ganske stor sannsynlighet for at det er nettopp det som skjer. Mandag vedtok nemlig fylkesutvalget i Sogn og Fjordane at de ønsker å gå videre med regionen.

Det er forventet at Hordaland også vil anbefale en storregion.

Fylkesordfører i Rogaland, Solveig Ege Tengesdal (KrF), var med på å forhandle frem avtalen, og er tilhenger av regionen. Hun innrømmer at situasjonen er litt uoversiktlig nå.

– Det ser ut som det blir vanskelig å samle seg om en region basert på høringsuttalelser vi har mottatt, men det jobbes med ulike løsninger, sier hun.

Les også

Tom Hetland skriv om regionreforma: Ta vare på Rogaland!

Hordaland kan måtte velge

Tirsdag skal fylkesutvalget i Rogaland møtes, og Tengesdal håper de klarer å bli enige om noe da. Det endelige vedtaket om hva Rogaland skal anbefale, skal tas på fylkestingsmøtet 13. og 14. desember.

– KrF og Ap har tidligere vært positive til en vestlandsregion, og har dette som et scenario. Samtidig er det mange som ønsker å beholde Rogaland som én region, men det er nyanser. Noen kan tenke seg å gå sammen med bare Hordaland – hvis vi får tildelt flere oppgaver, sier hun.

Utfallet kan bli komplisert for Hordaland. Fylkesordfører i Sogn og Fjordane, Jenny Følling (Sp), understreker at også de kan tenke seg en light-region med bare Hordaland, om Rogaland sier nei til å være i region med Sogn og Fjordane.

Hordaland kan til slutt måtte velge å gå sammen med fylket i nord eller med fylket i sør.

Vil melde overgang

En som ikke er i tvil om hva han mener om saken er ordfører i Haugesund, Arne-Christian Mohn (Ap).

– Vi kommer til å gjøre et vedtak i kommunestyret på tirsdag hvor vi sier at hvis det blir en vestlandsregion uten Rogaland, vil vi vurdere å gå over til den regionen, sier han.

Han er skuffet over at Frp i Rogaland har snudd i siste liten.

– Jeg er skuffet, men ikke overrasket. De ønsker jo egentlig å legge ned hele regionsnivået, men jeg er skuffet over at de snur så sent i prosessen.

Han vil nå avvente og se hva Stortinget til slutt vedtar.

– Men det er klart. Vi ønsker å være på vinnerlaget, så hvis Rogaland vil være for seg selv, vil vi være en del av en vestlandsregion. Jeg tror den tyngden blir svært viktig i tiden som kommer – når andre regioner finner sammen, sier han.

Publisert:
  1. Rogaland
  2. Hordaland

Mest lest akkurat nå

  1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

  2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

  3. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

  4. – Pizzaene er kanskje sånn midt på treet, men det er godt nok rett som det er, også til take away på travle hver­dager

  5. Tørrkoking førte til utrykning på Våland

  6. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land