Politiet går ut med nye opp­lys­ninger i Løren­skog-saken

Etterforskerne i Lørenskog-saken sier de vet alt om trusselbrevet – med unntak av hvem som har skrevet det. De avviser et gjennombrudd, men håper på flere tips i saken.

Politiet gikk fredag morgen ut med nye opplysninger om trusselbrevet som ble funnet i Anne Elisabeth og Tom Hagens bolig i Lørenskog, da hun forsvant 31. oktober 2018.
  • NTB-André Lorentsen og Peter Tálos
Publisert: Publisert:
Politiinspektør og påtaleansvarlig i Lørenskog-saken, Gjermund Hanssen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Trusselbrevet ble funnet hjemme hos Anne-Elisabeth Hagen etter at hun forsvant fra sitt hjem i Lørenskog 31. oktober 2018.

– Trusselbrevet har vært gjenstand for omfattende tekniske og taktiske undersøkelser. Det har blant annet blitt undersøkt med tanke på DNA, fingeravtrykk, trykk, papir, konvolutt, printer, lingvistikk med mer, sier politiinspektør Gjermund Hanssen i en pressemelding fredag morgen.

I brevet ble det krevd 9 millioner euro i løsepenger i kryptovalutaen monero, samt at all kommunikasjon skulle skje via bitcoin, en annen kryptovaluta. Man kan legge igjen korte beskjeder i den såkalte blokkjeden.

Politiet tror saken vil være løst om de finner forfatteren.

– I praksis vet vi så å si alt om dette dokumentet, med unntak av hvem som har skrevet det og hvor det er skrevet ut. Vi antar derfor at vi vil kunne komme i mål med dette så fort vi har riktig enhet eller forfatter å sammenligne opp mot, sier Hanssen.

Første oppdatering siden oktober

Til NTB sier Hansen at det ikke er snakk om noe gjennombrudd i den tre og et halvt år lange etterforskningen, men offentliggjøringen er ment som en statusoppdatering.

– Vi har ikke gitt noen oppdatering fra etterforskningen siden oktober i fjor. Vi får hele tiden en rekke henvendelser fra landets redaksjoner og ønsker mest mulig åpenhet og ærlighet om utfordringene vi står overfor, sier Hanssen til NTB.

Han sier det er flere spor i saken som kan trekke mot Oslo og østlandsområdet, blant annet opplysninger om at et aktuelt sim-kort i saken er solgt fra en butikk i Oslo.

– Ligger løsningen på denne saken i Norge eller i utlandet?

– Vi mener det er en del spor som trekker mot at gjerningsmennene har oppholdt seg i Norge, i hvert fall over noe tid, men så lenge vi ikke vet konkluderer vi ikke på dette, sier Hanssen.

Han vil ikke kommentere siktelsen mot Tom Hagen, om den er svekket eller styrket, som følge av politiets videre etterforskning.

Etterforskningslederen ønsker all informasjon som måtte komme som følge av de nye opplysningene, velkommen. Han sier all erfaring viser at det vanskelig å si på forhånd hva som kan komme.

– Etterforskningen vil fortsette jevnt og trutt, sier han.

Skrevet på Windows-PC

Den tekniske granskningen av trusselbrevet viser at den eller de som har skrevet brevet, trolig har norsk som morsmål. De såkalte andrespråkstrekkene i teksten er etter politiets syn tilgjort eller tilsiktet.

Brevet er mest sannsynlig skrevet i Wordpad på en PC med Windows 8 eller 10. PC-en har hatt et integrert skjermkort fra Intel av modell 630 – som er veldig vanlig på rimeligere maskiner.

Både papir og konvolutt selges hos Clas Ohlson, og brevet er mest sannsynlig skrevet ut på en blekkprinter fra Hewlett Packard (HP).

Vil bidra til åpenhet

Politiet sier at de nå tror fordelene ved å dele mer informasjon i saken overgår eventuelle ulemper i den videre etterforskningen.

– I beste fall vil oppmerksomhet rundt disse opplysningene også kunne bidra til nye relevante tips og ytterligere fremskritt i etterforskningen. Politiet har flere opplysninger og vurderinger rundt brevet, men ønsker av hensyn til etterforskningen heller ikke nå å dele alt, understreker politiinspektøren.

– Vi ønsker også å bidra til åpenhet og sikre korrekt og nøktern informasjon til allmennheten om et meget sentralt spor i en sak med uvanlig stor allmenn interesse.

Kryptovaluta

Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra boligen sin en gang mellom klokka 9.15 og 9.48 onsdag 31. oktober 2018.

Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen (72) – har forklart at han kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.

Et krav om å betale nesten 100 millioner kroner i kryptovaluta, formildet i et trusselbrev, lå igjen inne i huset.

Publisert:
  1. Lørenskog
  2. Anne-Elisabeth Hagen
  3. Tom Hagen

Mest lest akkurat nå

  1. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

  2. «Lykkeland»-stjernen skal gjøre noe hun aldri har gjort tidligere

  3. Mangler 6.300 ansatte: - Må gjøres noe nå

  4. Russ slått ned i Mekjarvik

  5. Jerv-spilleren klikket full­stendig: – Jeg mistet hodet

  6. Her er 17. mai-programmene