Full kors-krig mellom Listhaug og Omdal

– Det mest nedrige angrepet jeg noensinne har sett, raser Sylvi Listhaug etter at Sven Egil Omdal på Facebook påsto at innvandringsministeren bruker korssmykke som en politisk rekvisitt.

Sven Egil Omdal er tidligere journalist og redaktør i Stavanger Aftenblad. Han er nå forfatter og spaltist med ukentlige kommentarer i Aftenbladet, Fædrelandsvennen, Bergens Tidende og Adresseavisen. Sylvi Listhaug (Frp) er i innvandrings- og integreringsminister, nå på vei ut i foreldrepermisjon.
 • Elisabeth Bie
  Elisabeth Bie
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Sven Egil Omdal la søndag ut følgende innlegg på sin Facebook-profil:

«Sylvi Listhaug taler på Oslo Symposium, med korset utenpå rullekragen. Hun ser ut som en biskop selv når hun sier at det "aldri har vært noe for oss" å leve side om side med mennesker fra en annen kultur.
Sylvi Listhaug har nesten alltid korset på seg nå, og hun snakker ofte om hvor viktig det er for henne. Men jeg har gått gjennom samtlige bilder i databasen til Scanpix fra 2001 og til 15. desember 2015, da hun ble innvandrings- og ekskluderingsminister. Hun bærer ikke kors-smykket på et eneste av dem.

Påstår jeg at hun bruker korset som en politisk rekvisitt for å fri til den underlige gruppen som tror at fremmedfrykt er en kristelig dyd? 
Ja, det er i grunnen det jeg gjør».

Tusenvis av reaksjoner

Reaksjonenen lot ikke vente på seg, innlegget har fått tusenvis av likes og hundrevis av delinger. Mange påpekte riktignok også at det finnes flere bilder av innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug i Scanpix-basen med korssmykke rundt halsen.

Omdal presiserer

Dermed korrigerte Omdal sitt opprinnelige innlegg med følgende tekst:

«Våkne folk har også søkt i Scanpix-basen og funnet bilder fra 2006 og 2007 der Sylvi Listhaug har korset på seg. Jeg søkte i den åpne basen, (uten innlogging) i tidsrommet 1. januar 2001 til 15. desember 2015, da hun ble utnevnt til innvandrings- og integreringsminister. Jeg har sjekket nå, og ser at ved én anledning i 2008 er hun avbildet med korset. Det finnes ingen tilsvarende bilder fra 2006 eller 2007 i det søket jeg får opp. Men rett skal være rett: Av de 631 bildene gjennom 14 år, er det ett hvor hun bærer korset. Det burde jeg sett, og formulert meg tilsvarende.»

Sven Egil Omdal er ikke lenger ansatt i Aftenbladet, men har avtale om å levere spalten Fripenn på lørdager.

Listhaug raser tilbake

Ved 18-tiden søndag kveld slo Listhaug tilbake på sin Facebook-side med følgende innlegg:

«Dette er det mest nedrige angrepet jeg noensinne har sett! Og det sier litt. Den meget erfarne pressemannen, nå kommentator i Stavanger Aftenblad, Sven Egil Omdal sprer nå falske nyheter, oppkonstruert for å fremstille meg fæl og kynisk. Han har fått godt over 1000 likes, flere av dem fra journalister og mediefolk på en regelrett løgn. Han hevder det ikke eksisterer noe bilde av meg i Scanpix sin bildedatabase hvor jeg bruker korset før jeg ble innvandrings- og integreringsminister, og vil ha det til at jeg kynisk bruker korset jeg arvet av min bestemor av politiske hensyn. Her er tre eksempler fra 2006 og 2007 hvor jeg brukte korset.

Jeg bruker korset jeg fikk av min bestemor som er nært 100 år gammelt fordi det betyr mye for meg. Jeg bruker det når det er tøft, og det er ingen hemmelighet at det har stormet kraftigere etter jeg ble innvandringsminister. De fleste har vel også fått med seg at det er mer medieomtale, noe som også betyr flere bilder.

Det er ikke rart stadig flere blant folk flest har gjennomskuet mange av de venstrevridde i mediene og stoler mindre på journalister. De har en agenda, og den er å ta høyresiden. De har ikke standarder, de bryr seg ikke om fakta - alt er greit så lenge jeg eller Frp er skyteskiven. Det er helt utrolig, og åpenbart at Omdal og hans meningsfeller ikke har noe bunnivå. Lik og del så vi får spredd fakta!»

Også Listhaug har fått tusenvis av reaksjoner og likes på sitt Facebook-innlegg. Samt tusenvis av delinger.

Her er innlegget til Listhaug:

Publisert:
 1. Sylvi Listhaug
 2. Sven Egil Omdal
 3. Debatt
 4. Facebook
 5. Falske nyheter

Mest lest akkurat nå

 1. Viking bakpå etter god periode

 2. Nå lyser julegrana i Stavanger og Sandnes

 3. Oilers på tabelltopp etter seier i toppkamp

 4. Titusenvis uten strøm i vinterkalde Skottland og Nord-England

 5. FHI ønsker å stoppe omikronutbrudd i Norge før jul

 6. – Hæ, er den laget av pepperkake?