Manshaus oppsøkte læstadianske menigheter

I tiden før angrepet på Al-Noor-moskeen forrige uke oppsøkte terror- og drapssiktede Philip Manshaus (21) læstadianske menigheter, skriver NRK.

Publisert: Publisert:

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (21) og hans forsvarer Unni Fries da han ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett mandag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I tiden før angrepet på Al-Noor-moskeen oppsøkte Manshaus læstadianske menigheter. Han skal ha vært til stede på en påskesamling i Bryn bedehus for læstadianske menigheter i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

21-åringen fra Eiksmarka skal ha deltatt på flere gudstjenester, ungdomstreff, og skal ha vært til stede på en påskesamling i Bryn bedehus for læstadianske menigheter i Oslo. Det bekrefter flere medlemmer av menigheten overfor kanalen.

Pressekontakt for de førstefødtes menigheter i Norge, Vidar Bolle, sier at menigheten er kjent med at Manshaus deltok på samlinger i nærheten av sitt hjemsted, samt i nærheten av Fosen folkehøyskole som han gikk på.

– Vi fører ingen oversikt over hvem som møter eller hvor ofte de møter, men vi er kjent med at Manshaus har vært på noen av våre gudstjenester, sier Bolle.

Han sier videre at menigheten er preget og rystet over hendelsene i Bærum forrige lørdag.

Læstadianismen er en luthersk kirkelig vekkelsesbevegelse. Den tilhører Den norske kirke, men har enkelte steder egen nattverd, dåp og konfirmasjon.

Manshaus gikk på Fosen Folkehøyskole fra august i fjor til mai i år. Flere elever har tidligere uttalt at Bærumsmannen forandret seg og ble stadig mer ekstrem i løpet av året på folkehøyskolen.

Motivet bak moskéangrepet lørdag 10. august, samt drapet på hans 17 år gamle stesøster, er foreløpig uklart. Manshaus har i avhør erkjent de faktiske forhold, men nekter straffskyld.

Publisert:

Les også

 1. Slik overmannet de to pensjo­nistene 21-åringen: – Han løsnet to skudd mot meg

 2. Manshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør

 3. Det sto om liv og død. Likevel brukte poli­tiet 15 minutter til Bærums-moskeen

 4. Al-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen

Mest lest akkurat nå

 1. Busstreik utvides til Rogaland fra lørdag – alle sjåførene tas ut i streik

 2. Vinmonopolet får flytte til Maxi i Sandnes

 3. Verre enn fryktet for Stavanger – taper 44 millioner

 4. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

 5. Nytt smittetilfelle i Sandnes mandag

 6. Mímir Kristjánsson drar politikere ned i søla

 1. Terror
 2. Drap
 3. Bærum
 4. Kristendom