Påsken starter med et sjeldent ozonhull

Det er oppstått et uvanlig hull i ozonlaget. Vi må alle passe på huden, selv om man ikke er på fjellet.

Noen av dagene i påsken får vi et veldig tynt lag med beskyttende ozon over store deler av landet. Forskerne har aldri sett et så stort tidligere. Befolkningen blir oppfordret til å bruke solkrem utendørs, spesielt hvis det ikke er skydekke. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
  • NTB-Helle Høiness
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– Ozonverdiene er veldig lave, sier seniorforsker Georg Hansen i avdeling for atmosfære og klima i Norsk institutt for luftforskning (NILU).

Dette er første gang vi har fått et så stort hull i ozonlaget over Arktis.

Om det blir sol og fint vær i påsken, blir den ultrafiolette strålingen like sterk som på sommeren. Derfor er det viktig å bruke solkrem når folk er utendørs, og spesielt om man er i snøen eller på sjøen.

Via nettsiden til NILU kan man følge med på varslene for UV-stråling. Her ser du hvor sterk stråling det er rundt i landet, avhengig av skydekke og vær.

Helt siden tirsdag siste uke har det ligget et veldig tynt lag med ozon over deler av Norge. Seniorforsker Georg Hansen ved Norsk institutt for luftforskning i Tromsø sier at forskerne skal undersøke om det uvanlige fenomenet har en sammenheng med klimaendringene. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Tilbake onsdag

Hvis prognosene holder stikk, vil ozonhullet trekke seg tilbake onsdag midt i påsken. Da går det mot Arktis igjen, men vil fortsatt dekke Nord-Norge.

Helt siden tirsdag siste uke har det ligget et veldig tynt lag over deler av Norge. Først kom hullet i ozonlaget inn over deler av det nordlige Skandinavia, men fredag lå hullet over Vestlandet og det meste av Norge.

– Det er helt uvanlig, sier seniorforskeren.

Les også

Nyte solen? Dette bør du vite dersom du har tenkt å bruke fjorårets solkrem.

Kald luft

Normalt er det ozonhull bare over Antarktis, men i år har et slikt hull også dannet seg over Arktis. I Arktis er det vanligvis store værforandringer og ustabile luftlag. Men en uvanlig lang periode med stabil og kald luft er blant årsakene til at hullet har oppstått.

– Forskerne kaster seg nå over det nye fenomenet, forteller han.

Sammenhengen med klimaendringene er en viktig del av det ekspertene skal undersøke nå.

Er det klar himmel, bør man bruke solkrem denne påsken. Over deler av landet har vi fått et uvanlig stort ozonhull. Forskerne kaster seg nå over det nye fenomenet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ballong sprekker

Man måler ozon ved å sende lette instrumenter opp i lufta med ballonger. Underveis sjekker man ozon, trykk, temperatur og fuktighet. Det skjer blant annet i Ny-Ålesund på Svalbard. Ballongen stiger oppover til 35 kilometers høyde før den sprekker.

Ozonet er naturlig gass som fordeler seg i atmosfæren rundt jorda. Det er jordas solkrem.

– Det dekker hele jordkloden i varierende tykkelser og beskytter, sier seniorforsker Tove Svendby i NILU.

Les også

Nordmenn i toppen av føflekkreft-statistikken: Husk disse solvettreglene

Les også

Rogaland på føflekkreft-toppen: – Vi soler oss mye når vi først får muligheten

Spraybokser

Hun understreker at det er trygt å bevege seg utendørs selv om ozonlaget er litt tynt for tiden. Ozonets solbeskyttelsen absorberer bølgelengder på mellom 290 og 320 nanometer. Spekteret opp til 320 nanometer kalles UV-B. Det er denne strålingen som gjør at vi blir solbrent, og som beskyttes med å bruke solkrem på huden.

Planter og dyr kan bli skadd av denne strålingen.

Uavhengig av fenomenet man ser i dag, er det veldig viktig at ødeleggende stoffer i blant annet spraybokser og kjøleskap, ikke lenger er lov å bruke. Dette har stoppet en videre farlig nedbryting av ozonlaget.

Publisert: