Utenlandsk mann døde etter isbjørn­angrep på Svalbard

Nederlenderen Johan Jacobus Kootte døde etter å ha blitt angrepet av en isbjørn utenfor Longyearbyen natt til fredag. – En tragisk hendelse, sier Sysselmannen.

Teltet til den nederlandske statsborgeren Johan Jacobus Kootte (38) som ble drept av en isbjørn på campingplassen utenfor Longyearbyen natt til fredag.
  • NTB-Peter Tálos og Anders R. Christensen
Publisert: Publisert:
En mann døde etter å ha blitt angrepet av en isbjørn på campingplassen utenfor Longyearbyen natt til fredag. Isbjørnen ble skutt og drept.
Natt til fredag ble en mann angrepet av en isbjørn på Svalbard. Mannen døde etter angrepet.
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Isbjørnen ble skutt og drept. Mannen ble angrepet ved campingplassen utenfor Longyearbyen. Det er ikke kjent om mannen ble angrepet i teltet eller om han var ute av teltet sitt.

Johan Jacobus Kootte (38) var nederlandsk statsborger, opplyser Sysselmannen på Svalbard. Mannens pårørende er varslet.

– Dette er først og fremst en tragisk hendelse. Men det er også en sterk påminnelse om at vi befinner oss i isbjørnland og må ta forholdsreglene for å sikre oss, sier assisterende sysselmann Sølvi Elvedahl i en pressemelding.

Hun ønsker ikke å uttale seg nærmere om rutinene og isbjørnsikringen på campingplassen, men sier at det vil bli en del av etterforskningen.

Død på stedet

Etter angrepet rykket en politipatrulje ut til stedet og sikret området. Longyearbyen sykehus ble varslet. Mannen som ble angrepet av bjørnen, ble bekreftet omkommet av en lege fra sykehuset.

Kommunikasjonsrådgiver Terje Carlsen hos Sysselmannen på Svalbard bekrefter overfor NTB at Kootte var ansatt på Longyearbyen camping. Det var Svalbardposten som meldte dette først.

Seks andre personer som var til stede da angrepet skjedde, ble fraktet til sykehuset hvor de ble tatt hånd om av helsepersonell. Ingen av dem skal ha kommet fysisk til skade, men de ble tatt hånd om av et psykososialt team.

Det dreier seg om tre tyskere, en nordmann, en finne og en italiener.

– De tre bodde på campingen, men jeg vet ikke om de er guider eller turister, sier Carlsen.

– Dypt berørt

I en felles uttalelse fra de seks som Sysselmannen har sendt ut via NTB, sier de at deres tanker er med den omkomnes familie og venner.

– Vi som overlevde dagens ulykke, er alle dypt berørt av det som skjedde i morges på campingplassen.

De sier samtidig at de ikke ønsker å stille opp i mediene om det som har skjedd.

– Vi trenger å sørge over vår venn som nylig gikk bort, sier de seks.

De takker samtidig innbyggerne i Longyearbyen og Sysselmannen på Svalbard.

Bjørnen er identifisert

Assisterende sysselmann Sølvi Elvedahl sier til NRK at en person i et telt nært ved teltet til den omkomne skjøt mot bjørnen.

Etter å ha blitt skutt mot, gikk bjørnen mot parkeringsplassen på flyplassen i Longyearbyen hvor den ble funnet død.

De siste dagene har Sysselmannen advart befolkningen i Longyearbyen om to bjørner som har vært i nærområdet. Fredag kveld bekrefter isbjørnforsker Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt via Sysselmannen at bjørnen som angrep, er den samme som ble jaget bort fra Hiorthhamn tidligere denne uka.

– Bjørnen er en tre år gammel hannbjørn. Ifølge Jon Ars er den sønnen til binna som ble bedøvet og fraktet til den andre siden av Isfjorden sammen med ungen sin mandag denne uka, skriver Sysselmannen i en pressemelding.

Bør sikre seg mot isbjørn

Carlsen sier at det generelt er anbefalt at folk på Svalbard har med våpen og bruker skremmeskudd utenfor bebodde strøk.

– Det er isbjørn på hele Svalbard, og utenfor bosettingen må man sikre seg. Det kan være ved å holde vakt, bruke hund, sette opp snublebluss eller på andre måter kunne varsle dersom isbjørn nærmer seg, sier Carlsen.

Siden 1971 har fem andre personer blitt drept av isbjørn på Svalbard. Sist det skjedde var i 2011 da en 17 år gammel britisk skoleelev mistet livet da en isbjørn angrep en teltleir med flere elever. Tre andre ble skadd før bjørnen ble skutt.

I juli for to år siden fikk et tysk besetningsmedlem på et cruiseskip moderate skader da han ble angrepet av en isbjørn på Sjuøyane nordøst for Spitsbergen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Dette svarer Veton Berisha om Molde-flørten

  2. Da Joakim traff Inger Marie, ble han bonde på et sted der ingen skulle tru at nokon kunne bu

  3. Emilie fikk plutselig ni millioner på konto. Med hilsen Jehovas vitner på Randaberg

  4. Omikron vil neppe smitte alle. Men en eller annen variant, vil nesten alle bli smittet av

  5. Den flotte gården er som hentet ut fra et norsk folkeeventyr

  6. Janne Follesø (49) endret livsstil og gikk ned 30 kilo i 2021. Her er syv råd for varig vektnedgang, ifølge professor.