Gratis kjernetid i barnehagen utvides - samtidig øker maksprisen

Fra august ble ordningen med gratis kjernetid i barnehage utvidet. Samtidig har maksprisen for barnehageplass bikket 3.000 kroner, noe opposisjonen kritiserer.

For første gang siden makspris for å ha barn i barnehagen ble innført, er maksprisen over 3.000 kroner. Samtidig utvides ordningen med gratis kjernetid til også å omfatte toåringer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:

Venstre-leder og kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande mener det er bra for fellesskap og arbeidsliv at ordningen med gratis kjernetid utvides. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Fra 1. august ble ordningen med gratis kjernetid i barnehage utvidet til toåringer. 46.500 barn har nå rett på gratis kjernetid.

– Det betyr at flere barn får mulighet til å delta i fellesskapet samtidig som foreldrene får mulighet til å delta i arbeidslivet. Bra for barn, foreldre og familien, sier Venstres leder og kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande til NTB i en epost.

Benytter seg ikke av tilbudet

Hun understreker at gratis kjernetid i barnehagen er et viktig tiltak for å forebygge fattigdom og utenforskap.

– Vi har gradvis styrket ordningen fordi dette er blant regjeringens hovedsatsinger.

Et betydelig antall familier som kunne fått gratis barnehageplass, benytter seg ikke av tilbudet. En grunn kan være at ordningen er for lite kjent, mener statsråden.

– Det er viktig at foreldre kjenner til ordningene for redusert foreldrebetaling. Derfor har vi også videreført kommunenes rammetilskudd for aktivt informasjons- og rekrutteringsarbeid, sier Skei Grande.

Makspris på 3.000 kroner

Samtidig med at gratis kjernetid-ordningen har blitt utvidet, har også maksprisen for barnehageplass steget. 1. august bikket barnehageprisen for første gang 3.000 kroner.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre er kritisk til den nominelle prisøkningen de siste årene, som han mener er større enn kostnadsveksten i kommunene skulle tilsi, og han sier at regjeringen lar småbarnsfamiliene i stikken.

– Barnehageprisen passerer 3.000 kroner for første gang siden maksprisen ble innført. Det sparer regjeringen 65 millioner kroner årlig på. Det er nok til å betale for årets kutt i formuesskatten til færre enn 360 av Norges rikeste, sier Støre til NTB.

Etterlyser universelle ordninger

SVs utdanningspolitiske talsperson Mona Fagerås stiller seg kritisk til at maksprisen øker. Hun sitter i Stortingets utdannings- og forskningskomité.

- En av de viktigste utdanningsreformene i nyere tid var innføringen av makspris i barnehagen. Denne ordningen er nå brutt ettertrykkelig og gang på gang med denne regjeringen, sier Fagerås til NTB.

Hun etterlyser universelle ordninger.

- Lavere pris i barnehagene for alle og gratis halvdagsplass der det trengs.

Publisert:
 1. Trine Skei Grande
 2. Politikk
 3. Barnehage
 4. Barn
 5. Familiepolitikk

Mest lest akkurat nå

 1. De har pusset opp 13 boliger de siste 17 årene. Nå har de omsider funnet roen på Tau

 2. Ansatt på sykehjem i Sola smittet

 3. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner i Rogaland – ett av dem i år

 4. Veronica Simoné Fjeld hardt ut mot Isabel Raad

 5. Gårdsutsalget til Tommy Skjæveland møter motstand

 6. Trafikkuhell på E39 ved Skurve