Stormen feier over Vestlandet – fjelloverganger stengt og ferjer innstilt

Stormen i vest skaper store problemer, med stengte fjelloverganger i hele Sør-Norge og innstilte ferjer søndag. Uværet beveger seg nordover.

Stormen og nedbør herjer Vestlandet søndag. Her fra tidligere regn, kraftig vind og store bølger ved Herdla nord på Askøy. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix
  • NTB-Mette Estep
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Meteorologene har lagt ut satellittbilder på Twitter som viser hvordan værsystemene bygget seg opp over Nordsjøen og smalt mot Norskekysten rundt klokka 1 natt til søndag og med full styrke fra klokka 2.

I 6-tiden ble ferjesambandet på E39 Arsvågen-Mortavika innstilt på grunn av uværet, mens to fjelloverganger ble stengt. Det gjelder riksvei 7 over Hardangervidda og riksvei 13 over Vikafjellet. Sistnevnte blir ikke åpnet igjen søndag, melder Veitrafikksentralen.

På flere veier er det kolonnekjøring. Fylkesvei 50 Hol-Aurland var først stengt, men fra cirka klokka 9 kjøres det kolonne.

Også E134 over Haukelifjell og riksvei 52 Hemsedal har kolonnekjøring. Hemsedal kan bli stengt for personbiler. Riksvei 15 Strynefjellet, E16 Filefjell og fylkesvei 53 Tyin-Årdal er inntil videre åpne, men det blåser sterk kuling og snør, noe som betyr at det kan bli stengt på kort varsel.

Advarer reisende til fjells

Like før klokka 6 minnet også Veitrafikksentralen i Øst om de utfordrende forholdene som venter reisende på vei vestover og til fjells.

– Det ventes sterk vind og snø i fjellet i dag. Dette betyr at kjøreforholdene blir utfordrende. Sjekk status for din fjellovergang på 175.no før du legger ut på tur.

Det er besluttet at fylkesvei 27 Venabygdsfjellet i Innlandet ikke åpner etter nattestengning. Ny vurdering der blir klokka 12.

Trær i veien

Klokka 3.20 fikk politiet i Bergen inn melding om at en stor gran hadde veltet i Hausdalsvegen. Entreprenør rykket ut for å fjerne treet.

– Det er en lite beferdet vei, så slik sett bør det ikke skape så store problemer, sa operasjonsleder Morten Rebnor til NTB. Han la til at stormen for alvor begynte å merkes noen timer over midnatt.

– Det er både regn og mye blåst her nå, men foreløpig er alle broene åpne. Stormen er ennå på vei inn mot fylket, og været har bare tiltatt de siste timene, sa han natt til søndag.

Klokka 5.40 meldte Sørvest politidistrikt at Sandnes kommune var varslet om at et tre hadde blåst ned på Lura og lå delvis over Bedriftsveien. I Sola kommune jobber brannvesenet med å sikre løsnede takplater.

Veldig mye vann

Meteorologisk institutt (MET) hadde på forhånd varslet at det ville komme store mengder nedbør lokalt i Sør-Norge natt til søndag. I Rogaland og Sunnhordland er det ventet opp mot 60–80 millimeter på ett halvt døgn, mens det er spådd 50–70 millimeter i Agder natt til søndag og litt ut på søndag. Det er utstedt rødt skredvarsel for Voss, Hardanger, Heiane og sør i Agder, mens det blåser sørlig full storm på Vestlandet med høye bølger.

Politiet i Sørvest advarer klokka 3.48 trafikanter om at vind fra ugunstig retning gjør at Karmsund bru til Karmøy er utsatt. Trafikanter bes vise aktsomhet.

Meteorologene meldte lørdag på Twitter at det også ville bli nedbør i nord, der de ville ha frysende regn i nordlige deler av Nordland, samt Troms og Vest-Finnmark. Nedbøren startet i sør og brer seg nordover i løpet av natten og morgenen.

Publisert: