SE DIREKTE: Frp forlater regjeringen

Aftenbladet fulgte Frp-sortien fra regjeringen mandag.

 • NTB
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Etter et ekstraordinært landsstyremøtet om regjeringssituasjonen, bekreftet Siv Jensen på en pressekonferanse at hun tar Frp ut av regjeringen.

Statsministeren møtte pressen like etterpå.

Aftenbladet fulgte utviklingen direkte, og her finner du også mange reaksjoner:

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet$1 Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Geir Søndeland
  DEL

  Bjørnar Moxnes, leder i Rødt:

  – Selv om Frp går ut av regjering, vil de beholde elitestempelet. Der folk flest vil ha mindre forskjeller og en aktiv distrikts- og næringspolitikk, er Frp forkjempere for skattegaver til de rikeste, privatisering og mer makt konsentrert på det sentrale Østlandet. Frp er et parti for rikfolk, ikke for folk flest, og på kollisjonskurs med den folkelige protestbølgen i Norge.

  – Når Frp går ut av regjering, skyldes det at regjeringsdeltakelsen har gjort Frps upopulære politikk tydelig for alle. 

  – Frps ledere har blitt godt vant med å bruke statsrådspostene som utspillsplattform og å kjøre svarte ministerbiler. At Frp mister denne makta, er bra for landet.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  Det er ikke avklart når Fremskrittspartiets sju statsråder formelt går ut av regjeringen og hvem som overtar disse postene.

  Verken statsminister Erna Solberg (H) eller Frp-leder Siv Jensen kunne svare på når statsrådsskiftene formelt vil skje etter at Frp mandag varslet at de går ut av regjeringen.

  Frp har i dag sju statsråder: Finansminister Siv Jensen, olje- og energiminister Sylvi Listhaug, samferdselsminister Jon Georg Dale, eldre- og folkehelseminister Terje Søviknes, fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik, samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr.

  Det er ikke klart om alle disse statsrådspostene skal videreføres. Styrkeforholdene internt i regjeringen blir også endret, så det kan føre til endringer både i antall poster og fordelingen internt mellom partiene.

  I dagens regjering har Høyre åtte statsråder i tillegg til statsministeren. Venstre og KrF har tre statsråder hver.

  (NTB)

 • av Geir Søndeland
  DEL

  Venstre-leder Trine Skei Grande:

  – Jeg og Venstre mener det var en riktig beslutning å hente hjem barnet og moren fra Syria. For Venstre er barns frihet til å bli vurdert som egne individer, viktigst. Selv om det nå medfører at vi går fra en flertallsregjering til en mindretallsregjering.

  – Hun har vært en god finansminister for landet og en finansminister som har vært opptatt av helheten i regjeringssamarbeidet, sa Venstre-lederen om Siv Jensen.

  – Jeg ser fram til at vi skal samarbeide videre sammen, selv om rollene våre blir endret, fortsatte Grande.

  (NTB)

 • av Geir Søndeland
  DEL

  Terje Søviknes (Frp) innrømmer i et intervju med Aftenbladet at Erna Solbergs uttalelser om moral hadde en betydning for Frps vurderinger om å fortsette i regjering eller ei:

  – Spilte det en rolle hva Erna Solberg sa om Frps moralske kompass?

  – Det bidro hvert fall til at mange sentrale tillitsvalgte og folkevalgte på mange måter kjente på at nok er nok, sier Søviknes.

  – Deg inkludert?

  – Ja, man kjenner jo på det, innrømmer Søviknes overfor Aftenbladet.

  Aftenbladet kommer med en egen artikkel med mer fra dette intervjuet med Søviknes.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  Iselin Nybø (V), minister for forskning og høyere utdanning, til Aftenbladet: 

  - Vi har fått til mye sammen med med Høyre, Frp og KrF i regjering og på Stortinget de siste årene. For Venstre har det vært viktig med en grønn utvikling som innebærer reduserte klimagassutslipp og nye arbeidsplasser. Vi har løftet menneskeverdet med en rusreform, vi har satset på forskning og jobbet for en skole med kvalifiserte lærere for alle barn. Nå er vi en mindretallsregjering, men samarbeidet vil fortsette i nye former på Stortinget.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  Geir Pollestad (Sp) til Aftenbladet:

  - Jeg registerer bare at Frp har fått nok av seg selv og går ut av regjering. Flertallet på Stortinget blir ikke endret, men spillerommet i Stortinget blir større. Det skal vi selvsagt utnytte.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  Fylkesleder Bente Thorsen (Frp) har gjort dette intervjuet med Aftenbladet:

  - Støttet du beslutningen?

  - Etter seks år og seks måneder har vi fått til enormt mye til i regjering. Det er jeg veldig glad for. De vurderingene og det resultatet som partiledelsen, med Siv Jensen i spissen, har kommet fram til, slutter jeg meg til. Det er ikke bare ut fra den enkeltsaken, men over tid har det vært vanskeligere og vanskeligere å se et tydelig Frp-stempel på de sakene som er blitt vedtatt.  Da er det bedre å ha et liv utenfor regjering og heller samarbeide fra sak til sak.

  - Hvor betydningsfulle var uttalelsene fra Erna Solberg om Frps moralske kompass?

  - For noen betydde nok det mye. Men på pressekonferansen med Erna Solberg var hun tydelig på at hun ikke stemplet Frp på noen måte. Jeg kjøper den.

  - Men det hjelper vel ikke å si det nå etter at Frp har gått ut av regjering? Da var skaden skjedd?

  - Skaden var skjedd, ja, men det er viktig å si at vi ikke går ut bare på grunn av denne enkeltsaken. Dette er noe som har bygget seg opp over tid. Over tid synes vi at vi har fått for lite, sier Thorsen.

  - Hvordan ser du deg tilværelsen i opposisjon?

  - Frp går bort fra Granavolden, men det blir partiprogrammet som ligger til grunn.

  - Flertallet i Rogaland Frp ønsket å bli. Tror du flesteparten i Rogaland Frp støtter beslutningen om å gå ut av regjering?

  - Ja, det tror jeg, ikke minst siden dette er blitt så grundig vurdert og diskutert på alle kanter i dagevis. Flertallet i Rogaland Frp ønsket å bli i regjering, men tilbakemeldingene jeg fikk fra våre medlemmer gikk i begge retninger. Noen av dem var tydelig på at de mener Frp har gjort en god jobb i regjering, og at det var behov for og et håp om Frp i regjering også framover. Samtidig så ikke partiet det som en mulighet til slutt å få gjennomslag for de kravene som ble satt fram. Derfor slutter jeg meg til at dette var en korrekt avgjørelse.

  - Hvordan var det ekstraordinære landsstyremøtet?

  - Jeg siterer ikke fra møter, men det var et veldig bra møte, og prosessen har vært ryddig og grei.

  - Bærer det rett opp på meningsmålingene nå som Frp kan dyrke sin primærpolitikk?

  - Det er ikke sikkert, men de som sympatiserer med Frp, vil kjenne partiet igjen på en helt annen måte nå som vi slutte å måtte inngå kompromisser  om flyseteavgift, sukkeravgift og så videre, sier Thorsen.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  Pål Morten Borgli (Frp) sier dette til Aftenbladet om exiten:

  - Det er litt begge deler. Det er trist for landet og de politiske sakene. Men så er det bra å slippe å være den del av noe der vi ikke kan ha en kjemi og et tillitsforhold. Dette handler ikke om én terrorist, det handler om mye mer. For meg er det ingen bombe at Frp nå går ut av regjering, jeg skjønte på fredag hvor det bar, sier Borgli, varaordfører i Sandnes.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  Ap-nestleder Hadia Tajik har gitt Aftenbladet denne vurderingen:

  - Erna Solbergs personlige nederlag, når hun nå mislykkes med å samle borgerlig side, har lite å si for vanlige folks hverdag. Det endrer heller ikke kursen høyreregjeringa har hatt gjennom syv år med sentralisering, privatisering og skattekutt til dem som har mest fra før. Arbeiderpartiet vil fortsette å være et tydelig opposisjonsparti til denne kursen. Vi vil ha et mer rettferdig og klimavennlig Norge, der flere får muligheten til å jobbe, sier hun.

  - Jeg tror folk vil ha politikere som har fokus på rett sted: Den jobben vi skal gjøre for folk, ikke politisk spill slik høyrepartiene holder på nå. Når støyen har lagt seg, må vi tilbake til å snakke om en politikk for vanlige folks lommebøker og hverdag, sier Tajik.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  Mer fra Erna Solberg:

  – Når Siv Jensen peker på meg som statsminister, er det naturlig at vi fortsetter, og det er naturlig at vi gjør det på Granavolden, som i utgangspunktet er fremforhandlede gode kompromisser mellom fire partier, sa Solberg underpressekonferansen ifølge NTB.

  – I den situasjonen vi er i dag, er det ikke noe grunnlag for ikke å fortsette med de tre partiene som sitter i regjering, sa hun videre.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  Sola-ordfører Tom Henning Slethei (Frp) mener det har vært og er et vanskelig valg å gå ut av regjering.

  - Personlig er jeg usikker på om denne saken vi har gått på er stor nok. Samtidig er det summen av saker som gjør at vi nå går ut. For meg er bompengesaken en større sak å gå på. Da valgte vi å bli sittende. Vi klarte å øke det statlige bidraget, men ikke nok, og når staten har 10.000 milliarder i oljefondet, er det dårlig kapitalforvaltning å ikke bruke mer av de pengene på viktig infrastruktur. Bompenger rammer både rik og fattig, sier Slethei til Aftenbladet.

  Tidlig mandag morgen fikk han beskjed om at Siv Jensen hadde avlyst et planlagt besøk til Sola og Sandnes, og da skjønte han hvilken vei det bar.

  - Jeg har akkurat sendt melding til Siv om at jeg støtte beslutningen og ønsker henne velkommen som partileder, og ikke finansminister, ved en seinere anledning, uttaler han.

  - Dette skaper en ny og interessant dynamikk før valget i 2021. Noe måtte gjøres med fallende oppslutning for de fire partiene i regjering, og nå kan vi blankpolere synspunktene våre. Dette var den berømte dråpen, sier Slethei.

  - Det er forkastelig at folk kritiserer Frps moralske kompass på bakgrunn av en enkelt sak. Hvor er forkjemperne for alle de andre barna i Syria som ikke har en mor som er terrorist med norsk pass? Den dagen noen drar fra Norge for å slutte seg til IS, bør de automatisk miste passet, sier Slethei.

 • DEL

  Det var vel påtide,ettersom det fremkom i nyhetene i helgen at IS dama hadde brukt barnas sykdom som pressmiddel for å få komme til Norge.Da venter vi bare på nyheten om at barna ikke var alvorlige syke alikevel og Regjeringen er blitt misbrukt og utnyttet av en representant for IS.

  Ronny hansen
 • av Geir Søndeland
  DEL

  - Siv sier at hun opplever at dette kommer på toppen av andre saker der de kanskje får mer gjennomslag og synlighet for sine saker utenfor eller i regjering, sier Erna Solberg.

  - Vi mente det var riktig å hente tilbake det syke barnet til tross for at vi måtte ta med mor som vi i utgangspunktet ikke ønsket å hente hjem. 

  - Jeg opplever at dette har vært dråpen i begeret for Frp. Vi skal respektere det når de nå vil ut, men vi har et mandat for en ikke-sosialistisk regjering når hun peker på meg som statsminister, sier Solberg.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  - Det ville ikke vært mulig for meg eller Høyre å handle med hensyn til ro i regjering. Jeg har hatt et nært, fortrolig og konstruktivt samarbeid med Siv Jensen. Vi har vært ærlige med hverandre og hatt gjensidig respekt. Det har vært viktig for arbeidet i regjeringen. Jeg har respekt for at Frp vil tre ut av regjeringen, selv om jeg hadde sett at de fortsatte, sier Erna Solberg (H) på sin pågående pressekonferanse.

  - Vårt dilemma var følgende: Hente hjem sykt barn til Norge med mor, eller risikere at et sykt barn ville dø, sier statsministeren.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  Sveinung Stensland (H) uttaler dette skriftlig til Aftenbladet:

  - Jeg har samarbeidet godt med Frp hele veien, jeg, og har tenkt å fortsette med det. Siv peker på Erna som fortsatt statsminister, og det bra.

  - Jeg skal jobbe videre til det beste for de jeg står ansvarlig overfor, nemlig alle innbyggerne.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  - De kravene vi ville ha stilt, ville vi aldri ha fått gjennomslag for, sier Jensen og viser til innstramming på:


  • statsborgerskapsloven
  • familiegjenforening 
  • asyl
  • mulighet til å bære nikab og burka
 • DEL

  FrP er «utsolgt» for politikk for folk flest.

  Svein Jensen
 • av Geir Søndeland
  DEL

  - Jeg har tatt denne beslutningen sammen med resten av partiledelsen denne helgen, sier Siv Jensen (Frp).

  - Beslutningen om dette (å hente hjem IS-kvinnen), og da sa jeg på vegne av våre statsråder ifra om at å hente henne hjem, var ikke greit. Jeg gjorde det veldig klart overfor de andre partiene at det ville reaksjoner. Det var helt umulig for meg å håndtere dette på en annen måte, sier Jensen - med henvisning til at hun måtte holde beslutningen hemmelig helt fra i høst til på nyåret.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  Aleksander Stokkebø (H) merker seg Frps beslutning og uttaler til Aftenbladet at han har full tillit til at statsminister Erna Solberg (H) håndterer situasjonen.

 • av Geir Søndeland
  DEL

  Terje Halleland (Frp) uttaler til Aftenbladet at dette er veldig trist.

  - Men det ble veldig vanskelig å unngå dette utfallet slik situasjonen utviklet seg.

Publisert: