Regjeringen vil ha maksgrense på bruk av innleid arbeidskraft

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie vil fremme et seriøst arbeidsliv i bygg- og anleggsbransjen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Regjeringen vil forby firmaer å ha mer enn 10–15 prosent innleid arbeidskraft for å gjøre livet surere for useriøse aktører i bygg og anlegg.

 • Steinar Schjetne
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) vil ha en slutt på det LO og Arbeiderpartiet har omtalt som slavekontrakter i bygg- og anleggsbransjen, ifølge VG. Hun vil presisere i arbeidsmiljøloven hvilke rettigheter man har som fast ansatt, sette et tak på hvor stor andel av arbeidskraften som kan være innleid og ønsker tiltak som sørger for at vikarbruk dekker reelle behov.

– Vi har samarbeidet tett med partene i arbeidslivet og fått med oss LO og NHO i arbeidet. Nå skal vi sørge for at de seriøse aktørene vinner fram, og at faste ansettelser med forutsigbare lønns- og arbeidsvilkår blir hovedregelen, også innen bygg- og anleggssektoren, sier Hauglie til VG.

Hun vil foreslå å:

* Presisere innholdet i begrepet «fast ansettelse» i arbeidsmiljøloven, blant annet for å sørge for at fast ansatte får lønn mellom oppdrag.

* Innføre en kvote på innleid arbeidskraft i visse bransjer – spesielt bygg og anlegg – trolig på rundt 10–15 prosent, og lovfeste at øvrig arbeidskraft må bestå av direkte ansettelser i virksomheten.

* Å tillate bemanningsbyråene å ansette arbeidstakere midlertidig dersom de skal leies ut for å fylle reelle vikariater.

Forslagene blir sendt på høring før ferien, og de endelige lovforslagene fremmet for Stortinget til høsten.

Les også

 1. Størst økning i søkere til bygg og anlegg

Publisert:
 1. Bygg og anlegg
 2. Anniken Hauglie
 3. Landsorganisasjonen (LO)

Mest lest akkurat nå

 1. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

 2. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

 3. FHI varsler ny risikovurdering av omikron

 4. Vi fulgte Dortmund - Bayern München direkte

 5. – Dette er en suksess

 6. Full fyr i bolighus på Sviland