Stortinget vil ha evaluering av foreldreperm

Stortinget ber regjeringen undersøke om dagens ordning for foreldrepermisjon fremmer likestilling og sikrer likestilt foreldreskap. 

Venstre-leder Trine Skei Grande er fornøyd med at regjeringen nå får beskjed fra Stortinget om å gjennomføre en evaluering av dagens ordning for foreldrepermisjon. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Venstre fikk denne uken gjennomslag i Stortingets familie- og kulturkomité for sitt forslag om en slik evaluering. Saken behandles i Stortinget 23. mai.

– Deling av foreldrepermisjonen har bidratt til at fedre i enda større grad tar del i omsorgen for barnet allerede i første leveår. Likestillingen av mor og far som likeverdige omsorgspersoner mener Venstre er viktige bidrag til å styrke barns oppvekst, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Hun mener pappapermen har gitt mer deltakende fedre, og at utviklingen bør forsterkes.

Venstre viser til en rapport om pappaperm fra Institutt for samfunnsforskning. Der kommer det fram at hovedgrunnene til at fedre ikke tar ut (full) fedrekvote, er opplevd risiko når det gjelder tilknytning til jobb, inntekt og karriere. En annen årsak er manglende informasjon fra Nav og komplisert søknadsprosess.

Rapporten må følges opp og hele ordningen med foreldrepermisjon evalueres, krever Venstre.

Denne uken uttrykte NHO uro over at fedre tar ut mindre pappapermisjon og tror en todeling av permisjonen vil komme. LO deler bekymringen.

Venstre vedtok på sitt landsmøte i vår at foreldrepermisjonen bør deles i tre, hvor begge foreldrene får 15 uker hver mens 16 uker fordeles fritt med likedeling som utgangspunkt.

Ap vedtok å øke fedrekvoten til 14 uker og sørge for en tredeling av permisjonstiden, mens Høyre vedtok å beholde dagens ordning med fedrekvote på ti uker.

Publisert:
  1. Foreldrepermisjon

Mest lest akkurat nå

  1. Fortsatt anbefaling om å unngå besøk

  2. Politiet frigir navn på de fem omkomne i hyttebrannen i Andøy

  3. Lastebil har veltet i Sandnes - føreren er nå ute

  4. Han fikk ALS: – Jeg blir levende begravet i min egen kropp

  5. Regjeringen holder pressekonferanse om koronasituasjonen

  6. Emilie (22) skulle ut for å kjøpe Pepsi Max, havnet i Oslo