Byråkratkutt gir mindre regjeringskvartal

Regjeringen krymper planene for det nye regjeringskvartalet etter byråkratkutt. Statsministeren flytter tilbake til Høyblokka i 2024, og Y-blokka reddes ikke.

Team Urbis vant Statsbyggs designkonkurranse med konseptet «Adapt» for regjeringskvartalet. Nå blir bygningene lavere enn først planlagt. Foto: Team Urbis / Statsbygg / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:

Statsminister Erna Solberg (H) under pressekonferanse om fremtiden til regjeringskvartalet på 22. juli-senteret i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det var hovedpunktene, da statsminister Erna Solberg (H) la fram regjeringens avgjørelse om fremtiden til regjeringskvartalet fredag.

– Det blir et levende, trivelig og bilfritt område. Det nye regjeringskvartalet skal bli en del av hovedstaden som folk vil ha glede av å besøke, enten du bor i Oslo eller er på besøk, sa statsministeren.

Sammen med klimaminister Ola Elvestuen (V), finansminister Siv Jensen (Frp) og kommunal- og regionalminister Monica Mæland (H) la hun fram planene på 22. juli-senteret i regjeringskvartalet.

Færre arbeidsplasser

I den nye skissen er bygningene lavere enn reguleringsplanen tillater. Det planlegges for 4.700 ansatte. Det er færre enn de 5.700 som lå i de opprinnelige planene. Bakgrunnen for reduksjonen er avbyråkratisering.

– Etter mange år med vekst i antall ansatte i departementene, ser vi at vår politikk for forenkling og avbyråkratisering har virket. Vi har rett og slett ikke behov for like mange arbeidsplasser i tiden fremover, sier finansminister Siv Jensen.

Enkelte støttefunksjoner skal dessuten ligge utenfor regjeringskvartalet. Avgjørelsen om at alle departementene, unntatt Forsvarsdepartementet, skal samles i det nye kvartalet, ligger imidlertid fast.

Men de ansatte i departementene mener at anslagene er for lave, og frykter at et nytt regjeringskvartal blir for trangt allerede ved innflytting.

- Det er urealistisk at det ikke skal bli noe vekst i antall ansatte i neste 20 års periode. Det er i tillegg lagt opp til 25 prosent underdekning, skriver Bjørn Halvorsen, leder i NTL sentralforvaltningen.

Tilbake til Høyblokka

Ifølge regjeringens planer kan Statsministerens kontor og Justisdepartementet flytte tilbake til Høyblokka i begynnelsen av 2024. Rehabiliteringen skal etter planen starte i 2020, som første byggetrinn i det nye regjeringskvartalet.

Areal per ansatt er satt til 23 kvadratmeter.

– Det er mindre enn i dagens lokaler, men mer enn mange bedrifter legger opp til når de bygger nye kontorlokaler, sier Monica Mæland.

Y-blokka rives

Klimaminister Ola Elvestuen proklamerte for ett å siden, før Venstre gikk inn i regjering, at han ville ha omkamp om både størrelsen på det foreslåtte nye regjeringskvartalet og planen om å rive Y-blokka.

– Jeg mener det er et stort feilgrep å rive Y-blokka, uttalte han til NTB den gangen.

Planene som ble lagt fram fredag, viser at Elvestuen har fått gjennomslag for å justere prosjektet ned, men ikke for ønsket om å bevare Y-blokka.

– Det er ingen tvil om at med det konseptet vi har valgt, så innebærer det at Y-blokka må rives, sier Elvestuen.

Regjeringskvartalet fikk omfattende skader av den 950 kilo store bomben som ble detonert 22. juli 2011. Rivingen av de gamle byggene R4 og Møllergata 17 skal etter planen starter allerede i høst.

Team Urbis vant i september i fjor konkurransen om å utforme det nye regjeringskvartalet i Oslo, med konseptet «Adapt». Bak Team Urbis står arkitekt- og konsulentkontorene Nordic, Rambøll, SLA, Bjørbekk & Lindheim, Asplan Viak, COWI, Aas-Jakobsen og Per Rasmussen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Slenger døren igjen for SV, MDG og Rødt

  2. – Vi ventet at flere ville komme innom

  3. Feil fra 1980-tallet blir dyrt – nå haster det å fikse skadene

  4. Dette skjer i OL lørdag 31.juli

  5. Stein fra tunnelen knuste bil i tunnel:

  6. På det meste hadde hun 12 timer skjermtid på én dag. Til slutt gikk Marita (24) drastisk til verks