Enighet i statsoppgjøret – streik avverget

Seks timer på overtid ble partene i lønnsoppgjøret i staten enige om en ny tariffavtale. Resultatet ligger innenfor frontfagsrammen.

– Vi er fornøyd med at det var mulig å oppnå et resultat innenfor frontfagsrammen på 1,7 prosent, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) om lønnsoppgjøret i staten.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

De fire hovedsammenslutningene LO, YS, Unio og Akademikerne satt seks timer på overtid for å finne en løsning i meklingen med staten.

– Jeg er glad for at vi har oppnådd enighet med alle de fire hovedsammenslutningene i lønnsoppgjøret i staten. Vi har dermed unngått en streik, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H).

LO: – Skuffet

Resultatet ligger innenfor frontfagsrammen på 1,7 prosent, og leder Pål N. Arnesen i YS Stat sier seg fornøyd med det.

– Staten avviste i utgangspunktet alle våre økonomiske krav, så dette viser at denne meklingen har vært nyttig, sier Arnesen.

For de organiserte i LO Stat gis det et generelt tillegg til alle på mellom 1.321 og 5.753 kroner. Lønnstillegget blir gitt med virkning fra 1. oktober.

– Vi kommer ut med et resultat der vi får ut et generelt tillegg til alle, men hvor fordelingsprofilen er skuffende. Det må vi bare konstatere. Jeg er skuffet over at staten ikke tar mer ansvar for sine lavest lønte og for likelønn, sier leder Egil André Aas LO Stat.

– Lokalt handlingsrom

Selv om forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind i Unio stat ikke er fornøyd med resultatet, understreker hun at organisasjonen har vært opptatt av å ta samfunnsansvar i en vanskelig situasjon for norsk økonomi og arbeidsliv.

– Resultatet av meklingen er ikke noe vi jubler for, men det er et akseptabelt resultat for våre medlemmer i et veldig spesielt tariffoppgjør, sier Lind.

Leder Anders Kvam i Akademikerne stat påpeker at de har oppnådd lokalt handlingsrom, selv med et moderat økonomisk lønnsoppgjør.

– Avtaleteksten er justert slik at det er økt fokus på å finne lokale hensiktsmessige løsninger på hvordan lokale forhandlinger gjennomføres, opplyser Kvam.

Les også

Enighet mellom KS og Akademikerne – Legeforeningen forbereder streik

Publisert:
 1. Landsorganisasjonen (LO)
 2. Akademikerne
 3. Unio
 4. Lønnsoppgjør

Mest lest akkurat nå

 1. I Sandnes produseres det talenter på løpende bånd

 2. Arne Viste starter nytt vikarbyrå for papirløse

 3. Mener Berisha er verdt 70 millioner for Viking

 4. Blankt nei til 110-grense i Ryfast

 5. Se hvor det kan komme nye hytte­felt

 6. Ny gigant-trafo i Stavanger kan ødelegge denne skogen