Søket etter de savnede i Gjerdrum-skredet er i gang igjen

Søket etter de tre som er antatt omkommet i skredområdet i Gjerdum, startet opp igjen torsdag morgen etter at det ble stanset i forrige uke.

En gravemaskin ble torsdag satt inn i søkearbeidet i skredet i Gjerdrum, etter at NVE den siste uken har bygd en vei inn i skredområdet. Foto: Terje Pedersen / NTB

 • NTB-Anders R. Christensen
Publisert: Publisert:

Regionsjef Toril Hofshagen i NVE (t.v.), politiets innsatsleder Mari Stoltenberg og operativ leder i brannvesenet, Jørn Flatner, på et pressetreff etter at søket etter savnede i rasområdet på Ask i Gjerdrum ble gjenopptatt torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Vi er godt i gang med søk i gropen, sa innsatsleder Mari Stoltenberg i Øst politidistrikt på en pressekonferanse ved skredområdet på Ask i Gjerdrum klokken 11 torsdag.

I 9-tiden torsdag morgen startet søket opp igjen i skredområdet der de stoppet i forrige uke. En stor gravemaskin bidrar nå med å løfte unna bygningsdeler og grave bort leire.

Søket ble midlertidig stanset i forrige uke i påvente av at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skulle ferdigstille en ny anleggsvei ned i skredgropen, slik at man kan komme til med gravemaskiner og større redskaper.

Setter inn hunder igjen

– Nå er søket et samvirke mellom gravemaskin med graver og brannvesen som graver for hånd. Etter hvert vil vi også sende inn hundeekvipasjer, sier Stoltenberg.

Sju personer er bekreftet omkommet etter skredet som gikk natt til onsdag 30. desember, mens tre personer er fortsatt savnet i skredmassene og er antatt omkommet. Disse tre er Rasa Lasinskiene (49), Ann-Mari Olsen-Næristorp (50) og hennes datter Victoria Emilie Næristorp-Sørengen (13).

Søket kommer fremover til å foregå mens det er dagslys i området. Torsdag er det rundt 7 timer og 40 minutter mellom soloppgang og solnedgang i Gjerdrum.

Det blir også benyttet drone for å overvåke skredkanten. Torsdag har imidlertid tåke som kommer og går i området, gjort at dronene periodevis har måttet settes på bakken.

Ny evakueringsanbefaling om kort tid

NVE tar fortsatt prøver i området for å vurdere grunnforholdene.

– Det er variable grunnforhold i skredgropen. Noen steder kan vi ha bløt leire ned til 15 meters dybde, mens det andre steder er fast masse. At det er store områder med bløt leire er likevel som forventet, sier regionsjef Toril Hofshagen i NVE.

Hun sier at NVE samtidig jobber på spreng med å sende over en vurdering til politiet om hvilke områder de mener det er trygt for de evakuerte å flytte tilbake til og hvilke områder som fortsatt bør være evakuert til man har gjennomført permanente sikringstiltak.

– Anbefalinger for området nord for skredet vil vi sende over i månedsskiftet januar-februar, sier Hofshagen.

Publisert:
 1. Gjerdrum
 2. Kvikkleire
 3. Leirskredet i Gjerdrum
 4. Skred
 5. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Mest lest akkurat nå

 1. Kommunen ber deg om én ting når du møter vaksinering

 2. 14-åring frastjålet klesplagg på togstasjon - fire mindreårige er mistenkt

 3. Ett år etter stupeulykken skal Konrad (17) opereres i Thailand. Drømmen er å gå igjen

 4. Hva hvis vaksinen din kommer midt i sommerferien? Dette bør du tenke på.

 5. «Exit» flyttet inn i ekteparets hjem. Her er deres ti tips for å bygge drømmehuset

 6. Nå vil mange dyrke sin egen mat. Dette er de fem mest populære plantene