Skarbø og Rudjord: – Unnskyld. Vi er nå to vrak

Under episodetittelen «To vrak» i podkasten Synnøve & Vanessa, sier Skarbø og Rudjord unnskyld til alle de har skuffet og såret med sin bruk av ordet «kvinnehelse». Også Pia Tjelta beklager.

Synnøve Skarbø, til venstre og Vanessa Rudjord da de gjestet Senkveld på TV 2 i 2019.
Publisert: Publisert:

– Vi har aldri ment at skjønnhetsbehandlinger er kvinnehelse, sier Synnøve Skarbø i podkasten «Synnøve og Vanessa» som ble publisert torsdag ettermiddag.

VG omtalte saken først.

– Vi ville starte en klinikk som var noe mer enn en vanlig skjønnhetsklinikk, med behandlinger som vi visste ikke var på markedet i Norge som gikk på helseutfordringer for kvinner. Vi var stolte av det, men det var en tabbe å snakke om det, sier Synnøve Skarbø i podkasten.

– Det angrer vi så inne i hampen på, legger Vanessa Rudjord til.

Kjendistrioen Pia Tjelta, Synnøve Skarbø og Vanessa Rudjord kraftig kritikk etter at de brukte ordet kvinnehelse i forbindelse med lanseringen av skjønnhetsklinikken Nomi Oslo – som tilbyr estetisk medisin torsdag for en uke siden.

Tirsdag trakk de tre kvinnene seg fra prosjektet, som de lanserte i sin forrige podkast-episode. Den episoden, med tittelen «#Secret project» er i ettertid fjernet fra både Spotify, PodMe og Apples podkast-app.

– Kvinnehelse og estetisk medisin er to forskjellige ting, og vi beklager overfor dem som er blitt opprørt av denne sammenblandingen, skrev trioen i en pressemelding da.

Pia Tjelta unnskylder på sin Instagram-konto slik:

På Facebook og Instagram skriver hun følgende:

«Hvor feil går det an å ta?

Veldig.

Går det an å rette opp i feil man gjør?

Jeg håper det. �Jeg gikk inn i Nomi fordi jeg så på dette som en mulighet til å satse på et spennende selskap og fordi det var inspirerende å skulle gjøre det sammen med mine to beste venner. Det var en feilvurdering fra min side. Jeg skulle aldri gått inn i noe jeg ikke har kompetanse på og det var feil å omgi meg med begreper jeg ikke kjente konteksten til.

Kritikken for at jeg bidro til det som ble oppfattet som spekulativ sammenblanding av kvinnehelse og estetisk helse er derimot berettiget, og jeg deler oppfatning med mange av stemmene i den påfølgende debatten.

Jeg har brukt denne uka til å erkjenne at jeg som synlig profil i offentligheten har et særskilt ansvar, ikke minst overfor sårbare grupper. Derfor valgte jeg å trekke meg. Jeg er lei meg for at jeg ikke så mitt ansvar tydelig nok.

Jeg vet hva det vil si å ikke ha god selvfølelse. Jeg har brukt mange år på å jobbe meg trygg. Derfor vet jeg også at trygghet ikke har med utseende å gjøre. Trygghet handler om hvordan man føler seg, og hvordan man håndterer selvfølelsen på best mulig måte.

Ingen av oss er like. Vi trenger ulike ting og vi søker oss til ulike ting. Det mener jeg det må det være aksept for. På hver vår måte leter vi vel alle etter lys og positivitet, mening og samhørighet.

Mitt kvinneideal handler ikke om utseende. Det handler om hvem man makter å være i møte med andre. Og respekten for andres sårbarhet.

En trøst om ikke annet, er at vår håpløse kommunikasjon har løftet fram utallige kvinners historier om alvorlige, underkommuniserte og livsviktige helseutfordringer. Det fortjener all oppmerksomhet det kan få!

Unnskyld.»

Publisert: