Frp tror det blir vanskelig å enes om bioteknologi

Fremskrittspartiet tror det blir svært krevende å få til en løsning om bioteknologi som alle de fire samarbeidspartiene kan stille seg bak.

Publisert: Publisert:

Illustrasjonsfoto: Brian Snyder / NTB Scanpix

 • Anna Marjatta Gøystdal - Ntb
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Bioteknologimeldingen må legges fram før påske hvis Stortinget skal rekke å behandle den før valget. Spørsmålet om eggdonasjon er et av temaene som volder størst hodebry.

– Jeg tror det blir vanskelig å bli enige, uansett hvor lang tid vi bruker. Da må noen gi bort deler av politikken sin, sier Frps helsepolitisk talskvinne Kari Kjønaas Kjos til NTB.

Mens Fremskrittspartiet og Venstre er for eggdonasjon, er KrF imot. I Høyre går debatten internt om man skal åpne for dette i Norge, men spørsmålet blir ikke avklart før partiets landsmøte i mars.

Kari Kjønaas Kjos (FrP) under pressekonferansen om innføring av fritt behandlingsvalg på Stortinget torsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

På partiledernivå

Aftenposten skisserte torsdag hvordan mulige løsninger kan se ut. Enten at partiene kommer fram til et forslag sammen eller at Høyre og Frp legger fram en stortingsmelding alene.

Det et også en mulighet at regjeringen legger fram en stortingsmelding som beskriver de ulike dilemmaene, uten at det trekkes noen konklusjoner.

Om man ikke rekker fristen, er det ventet at spørsmålene vil prege valgkampen. Det kan også få betydning for hvem KrF vil velge å samarbeide med.

Høyres Tone Trøen mener det vil la seg gjøre å legge fram en melding som diskuterer hele bioteknologiloven, i stedet for at regjeringen presenterer en mer løsrevet pakke. Hun viser også til at det er press på partiene for å rekke fristen.

– Det er ingen tvil om at det forventes at det kommer en slik melding i vår. Jeg ser det som en naturlig leveranse til Stortinget, sier hun.

Saken er løftet opp til partiledernivå, men ingen av partiene kan si noe konkret om den videre framdriften. Det skal også være hyppig kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet, som arbeider med selve teksten i stortingsmeldingen.

Kjos bekrefter at Frps stortingsgruppe har gitt partileder Siv Jensen klare råd om hvordan hun bør angripe saken.

Flere stridstemaer

Bioteknologiloven inneholder en rekke spørsmål som partiene er uenige om. Assistert befruktning til enslige, mitokondriedonasjon (hvor cellekjernen fra morens eggcelle settes inn i et kjerneløst egg donert fra en annen kvinne), bruk av blodprøven NIPT for å påvise kromosomavvik som Downs-syndrom og crisp-teknologien med mulighet for å klippe i genmateriale, er eksempler.

Ifølge Vårt Land er det gjennomført et arbeid for å finsjekke hvor partiene står i nærmest alle sakene på bioteknologifeltet. Sentrale folk i Høyre og KrF står bak arbeidet, skriver avisen. Målet er å få avtalt former for enighet før arbeidet gjøres ferdig.

Publisert:

Les også

 1. Forskere skaper menneskegris for å dyrke organer

 2. Bioteknologirådet sier nei til assistert befruktning for enslige

Mest lest akkurat nå

 1. Brekkebua i Sirdal var få uker unna åpning. Natt til mandag ble den totalskadet i brann

 2. Mann ble gravd ut for hånd etter spreng­nings­uhell

 3. Nytt smittetilfelle i Stavanger

 4. Slik er hverdagen til bussjåførene som streiker

 5. Fryktet livsverket skulle gå opp i røyk i Mekjarvik-brann

 6. – Til slutt står du foran ditt eget speilbilde og sier «Ohhh, Hot Mama!».

 1. Bioteknologi
 2. Fremskrittspartiet (Frp)